ECDC: Mixul de virusuri gripale care circula in acest sezon in Europa poate duce la o mortalitate ridicata in randul pacientilor in varsta

0
275

Mixul de virusuri gripale care circula in acest sezon in Europa poate duce la o mortalitate ridicata in randul pacientilor in varsta. Este concluzia unui raport realizat de Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) pe baza primelor detectari ale virusurilor gripale pentru sezonul 2019-2020.

in prezent, in regiunea Europa circula in paralel tipuri de gripa A (71%) si B (29%) in regiunea Europa, transmite Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) intr-un raport.

Virusul gripal A(H3N2) este asociat in general cu un impact grav asupra sanatatii in randul persoanelor in varsta de peste 60 de ani.

”Dintre toate bolile infectioase, gripa este asociata cu cea mai mare mortalitate in Europa. incurajam tarile sa continue sa isi concentreze eforturile de vaccinare asupra celor in varsta si altor populatii eligibile, precum indivizi cu afectiuni cardiologice si respiratorii preexistente”, a explicat Pasi Penttinen, directorul programului pentru gripa si boli respiratorii in cadrul ECDC.

„Este prea devreme pentru a estima cum se va desfasura sezonul in termeni de saptamana de varf, severitate si durata”, spune Pasi Penttinen. „Cu toate acestea, este probabil ca unele tari sa inregistreze un varf la mijlocul sezonului de vacanta, atunci cand serviciile de asistenta medicala sunt deseori reduse. Capacitatea de a gestiona un aflux brusc de pacienti ar trebui, prin urmare, revizuita in asteptarea cresterii probabile a numarului de pacienti in ingrijiri de urgenta in timpul saptamanilor de gripa maxima”, a adaugat reprezentantul ECDC.

”Vaccinarea ramane cea mai eficienta masura pentru a preveni infectiile cu virus gripal si dezvoltarea formelor grave in randul celor vulnerabili”, a explicat Richard Pebody, lider de echipa, High Threat Pathogens Infectious Hazard Management la Oficiul Regional OMS pentru Europa.

Trebuie sa fie incurajate, de asemenea, contra-masurile non-farmaceutice impotriva gripei, cum ar fi izolarea voluntara a pacientilor, spalarea mainilor si igiena respiratorie pe parcursul intregului sezon, transmite ECDC.

Articolul precedentAproape 200 de persoane au chemat Ambulanta in Bucurestisi Ilfov din cauza afectiunilor digestive sau consumului de alcool
Articolul următorDe la tensiunea arteriala la sughituri „“ ce intrebari pe teme de sanatate au pus americanii cel mai des in 2019