Dr. Pauline Wilson, secretar general International Federation of Podiatrists, a declarat că pacienții cu diabet zaharat sunt foarte complecși și au nevoie să aibă acces la serviciile de îngrijire. Iar acest acces trebuie să existe chiar și în pandemia de COVID-19.

De asemenea, dr. Pauline Wilson, a mai spus că în toată această perioadă au fost urmați diferiți algoritmi și s-au abordat tratamente implementate în toată lumea, dar lucrurile se schimbă foarte repede și că ceea ce a funcționat azi este posibil să nu mai funcționeze și a doua zi.

”Ceea ce am făcut noi a fost să personalizăm îngrijirea pacientului. În cazul persoanei cu picior diabetic, fiecare pacient are un plan individual de îngrijire care cuprinde diferite tehnologii în fucnție de fiecare caz în parte”, a subliniat dr. Pauline Wilson.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”.

Tematica ediției din acest an se concentrează pe implicațiile COVID-19 în managementul piciorului diabetic pentru a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la importanța fundamentală a „ACUM” în ceea ce înseamnă acordarea îngrijirii de specialitate persoanelor cu picior diabetic. Aceasta, în condițiile în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul de amputații atribuite diabetului zaharat a crescut, ca urmare a întârzierii în diagnostic și tratament, potrivit specialiștilor.

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.