Dr. Tudor Ciuhodaru, despre singura opțiune de a reveni cât mai rapid la viața de dinainte de pandemie

0
66

Dr. Tudor Ciuhodaru este de părere că singura ”opțiune sănătoasă” pentru a reveni cât mai rapid la viața de dinainte de pandemie ar fi ca toți românii să poată benefia gratuit de testare COVID-19.

Potrivit medicului, acest plan bazat pe testarea extinsă gratuită a fost adoptat în noua trategia de combatere a coronavirusului la nivel european și se aplică în prezent în Germania, potrivit unei postări a dr. Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Mai exact:

(1) Strategia de relaxare/funcționare (inclusiv a școlilor) din Germania se va baza pe efectuarea masivă de teste rapide. Distribuirea în mari cantităţi a acestor teste rapide, aşteptate curând în farmacii, va permite în lunile următoare reducerea evoluţiei pandemiei.

(2) Obiectivul este ca până la începutul lunii aprilie toată populaţia germană (peste 80 de milioane de locuitori) să poată fi testată regulat şi gratuit.

(3) Întregul personal al şcolilor şi grădiniţelor germane, precum şi elevii, vor avea acces săptămânal la teste antigen, la fel cum procedează alte ţări (Austria).

(4) Companiile vor putea să-şi testeze salariaţii care vin la serviciu.

În același timp, medicul ridică și câteva întrebări:

  1. De ce la un an de la debutul acestei pandemii nu avem nici dorința și nici putința de a face gratuit aceste teste tuturor românilor în sistemul sanitar de stat?
  2. De ce în școli au fost utilizate doar 0,34% (!!!) din testele distribuite?
  3. De ce au interzis comercializarea testelor rapide în farmacii?
  4. De ce vaccinarea e gratuită dar testarea e pe bani grei?

Dr. Tudor Ciuhodaru mai subliniază în postarea sa și următoarele aspecte:

  1. Puteam ști exact ce resurse medicale trebuie alocate dar și momentul relaxării, o relaxare corectă bazată pe știință, dar din nefericire pentru noi toți –acel plan B – de testare extinsă a celor suspecți/expuși/ asimptomatici (inclusiv testele rapide) înca nu se aplică.
  2. Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveste prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste rapide).
  3. Începând de ieri testele rapide se pot achiziționa din nou din farmacii.
  4. Cât timp refuză planul B –testează cât vor ei, ce vor ei, se infectează cât vor ei, raportează ce vor ei doar pentru a-și acoperi măsurile aberante (inclusiv restricționarea accesului la sănătate).
Articolul precedentEchipa OMS care cercetează originile COVID-19 vrea să renunțe la raportul privind misiunea recentă în China
Articolul următorMisiunea echipei medicale de a acorda sprijin personalului sanitar din Slovacia continuă