Dr. Stefan Curescu: „Cancerul devine boala cronica, si asta numai prin inovatiile care s-au produs”

0
353

in fiecare an, peste opt milioane de oameni isi pierd viata, pe plan mondial, din cauza cancerului, iar 13 milioane de noi cazuri sunt inregistrate. Trendul este unul ascendent, potrivit estimarilor specialistilor, care prevad pana in 2030 o crestere cu aproximativ 50%, atat a incidentei, cat si a deceselor asociate cancerului.

Peste 460 de mii de bolnavi de cancer erau in evidentele medicilor oncologi din Romania, la finalul lui 2015, potrivit Institutului National de Statistica. 18.144 dintre acestia se afla in judetul Timis. Daca in anul 2015 numarul de noi cazuri de cancer a fost similar cu cel din anul precedent, in prima jumatate a anului trecut, incidenta a crescut cu 25%, fata de aceeasi perioada din 2015.

Cele mai comune forme de cancer din Romania, cancerul pulmonar, in randul barbatilor, si cancerul de san, in randul femeilor, sunt formele de cancer care cauzeaza si cele mai multe decese. Unul dintre factorii care conduc la o mortalitatea crescuta, atat in cazul acestor tipuri de neoplasm, cat si in cazul cancerului ovarian, spre exemplu, care genereaza, de asemenea o mortalitate ridicata, este depistarea in faze avansate, atunci cand optiunile terapeutice clasice sunt limitate, atrag atentia specialistii.

Progresele inregistrate in domeniul Oncologiei in ultimii ani, insa, ofera noi sperante pacientilor cu cancer, si din punctul de vedere al prognosticului, dar si al calitatii vietii. Diagnosticul molecular, testarile genetice, imunoterapia, terapiile tintite, individualizate, pe baza profilului genetic al tumorii, sunt noile „arme” in lupta impotriva cancerului, care pot face diferenta intre viata si moarte.

„Se fac progrese uimitoare. in primul rand sunt progresele de cunoastere: cine suntem si de ce facem cancer. (…) stiinta a reusit sa gaseasca pentru multe dintre aceste vulnerabilitati care se transforma in boala tratamente strict adresabile. si atunci putem sa vorbim de medicina tintita. (…) Aceste tipuri de tratamente personalizate schimba profilul afectiunii si atunci frica trebuie sa dispara. Cancerul devine boala cronica, si asta numai prin inovatiile care s-au produs. (a€¦) Am ajuns la un progres fenomenal. Dintr-o proba de sange putem sa spunem ce tip de cancer este si ce vulnerabilitate reprezinta. Exista o notiune noua, se numeste biopsie lichida. Vedem si cand o tumora nu mai raspunde la un tip de tratament.”, a explicat dr. stefan Curescu, Medic primar Oncologie Medicala, sef al Clinicii de Oncologie, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, in cadrul conferintei „Inovatie pentru Viata”, desfasurate la Timisoara.

Progrese au fost inregistrate si in cancerul bronhopulmonar, stadializarea afectiunii si identificarea mutatiei genetice care sta la baza ei avand un rol extrem de important in ingrijirea eficienta pacientilor. Toate aceste aspecte au fost aduse in atentie in cadrul conferintei de dr. Dorin Vancea, presedintele Sectiunii de Cancer Bronhopulmonar a Societatii Romane de Pneumologie.

Avantul tehnologic se poate observa, de altfel, si in domeniul chirurgiei oncologice care, potrivit conf. univ. dr. Octavian Mazilu, seful Sectiei de Chirurgie Oncologica din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, inca asigura o resursa terapeutica prin ablatia tumorii. Astfel, datorita inovatiei se poate vorbi astazi de explorari imagistice performante si de existenta capacitatii de a utiliza dispozitive si chiar roboti intraoperatorii.

Conferinta de presa tip dezbatere „Inovatie pentru Viata” face parte dintr-un proiect derulat la nivel national in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului 2017, pentru cresterea gradului de constientizare si educarea opiniei publice cu privire la impactul noilor solutii terapeutice in cresterea supravietuirii si a calitatii vietii pacientilor cu cancer si imbunatatirea controlului acestei afectiuni in Romania.

Articolul precedentOMS: La nivel mondial, 81% dintre copiii aflati la varsta scolara nu fac suficienta activitate fizica
Articolul următorStudiu: O alimentatie sanatoasa poate stimula sanatatea osoasa si preveni fracturile in cazul femeilor aflate la menopauza