Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. Astfel, pentru a reduce numarul cazurilor de cancer de col uterin, vaccinarea impotriva HPV este o masura mai mult decat necesara, potrivit unui comunicat de presa remis SanatateaTV.ro.

„Vaccinarea impotriva HPV este o masura necesara in Romania, tara care se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. in urma declaratiilor pe care reprezentantii Ministerului Sanatatii le-au facut in mai multe randuri cu privire la inceperea campaniei nationale de vaccinare, optionala, noi, medicii de familie, suntem pregatiti sa sprijinim Ministerul si toate institutiile implicate, astfel incat campania sa fie corect inteleasa de public, acceptata si sa ajungem in timp la o prevalenta scazuta a cancerului de col uterin, comparabila cu celelalte tari europene. Din punctul nostru de vedere, preventia cancerului de col uterin inseamna educatie, vaccinare si screening”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinte Societatea Romana de Medicina a Familiei.

Comitetul National de Vaccinologie a discutat despre oportunitatea inceperii unei campanii de vaccinare optionala, impotriva HPV, adresata fetelor cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani, vaccinarea impotriva HPV s-ar putea realiza la solicitarea parintilor si va fi una optionala. in acest sens Colitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin in Romania sustine preocuparea Ministerului Sanatatii de a gasi o formula optima de vaccinare impotriva HPV.