Cum putem evita riscul pentru ulceratii si amputatii ale membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat?

0
5

Piciorul diabetic reprezinta coexistenta mai multor complicatii la nivelul membrelor inferioare, la persoanele cu diabet zaharat, cel mai frecvent neuropatia diabetica, deformarile picioarelor si arteriopatia obliteranta, care impreuna cresc semnificativ riscul pentru ulceratii si amputatii. Prevalenta acestora la persoanele cu diabet este mare si in continua crestere. Situatia este cu atat mai alarmanta, cu cat mai multe studii au demonstrat faptul ca peste 80% din cazurile de amputatie ar putea fi prevenite printr-un diagnostic precoce si printr-o ingrijire adecvata.

Cea de-a doua zi a Simpozionului International NeuRODiab 2012, care se desfasoara la Sibiu in perioada 17-20 octombrie 2012, are ca tema centrala piciorul diabetic, pe fondul unei incidente crescute a acestei afectiuni la nivel national. Consecintele piciorului diabetic sunt dintre cele mai grave – aparitia ulceratiilor, insotite adesea de infectii severe la nivelul membrelor inferioare conduc la invaliditate prin amputatia piciorului lezat si chiar la pierderea vietii.

a€œLa fiecare 8 de minute se face o amputatie de membre inferioare la persoanele cu diabet. Amputatia este o metoda de tratament prin care se incearca pastrarea functionalitatii membrului afectat sau chiarse salveaza viata pacientului. Din pacate, perioada 2006 – 2011 a fost o perioada in care incidenta a crescut. in tot acest interval, au fost inregistrate cresteri atat a amputatiilor majore, cat si a celor minore. Aceasta crestere arata o informare insuficienta a persoanei diagnosticate cu aceasta afectiune, precum si prezentarea tardiva la medic si, in consecinta, diagnosticarea tarzie a bolii”, a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolicesi vicepresedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, prezent la Simpozionul International NeuRODiab 2012.

Diagnosticarea precoce a diabetului zaharat contribuie la prevenirea aparitiei complicatiilor bolii, inclusiv a piciorului diabetic. Astfel, atat persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune, cat si medicii trebuie sa acorde o atentie deosebita picioarelor atunci cand este vorba de diabet, mai ales ca in urma afectarii nervilor periferici durerea cauzata de diferite leziuni nu mai este simtita de catre persoana afectata.

„Una dintre cauzele majore ale riscului mare de ulceratii si amputatii este pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor. ingrijirea piciorului diabetic este o actiune foarte complexa si presupune o abordare multidisciplinara, a diabetologului, a neurologului, a chirurgului specializat pe astfel de interventii si a specialistului angiolog dispus sa investigheze circulatia la nivelul picioruluia€œ, a mai adaugat conf.univ.dr. Andrei Ioan Veresiu.

in cazul piciorului diabetic, leziunile aparute nu mai sunt atat de usor identificate si astfel acestea se pot suprainfecta si pot conduce la complicatii serioase, cum ar fi deformarea piciorului, aparitia ranilor si a cangrenei, care in final pot duce la amputatia piciorului.

a€œDin pacate, multe dintre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat cunosc doar o parte din complicatiile si consecintele acestei afectiuni. Din acest motiv, o atentie deosebita trebuie sa cada pe educatia terapeutica in diabet. Iar educatia inseamna cunoastere si informare. Doar asa se pot depista precoce complicatiile diabetului zaharat care, din neglijenta, pot chiar costa viata unui om”, a mai declarat conf.univ.dr. Ioan Veresiu, in cadrul Simpozionului International NeuRODiab.

Simpozionul International NeuRODiab 2012, desfasurat in perioada 17-20 octombrie 2012 la Sibiu, este un eveniment de traditie care aduce la aceeasi masa de discutii unii dintre cei mai reputati profesionisti din domeniul diabetologiei, cardiologiei, neurologiei, oftalmologiei, chirurgiei si nu numai. Scopul manifestarii este acela de a dezbate ultimele noutati si informatii legate de neuropatia diabetica.

Evenimentul este organizat de Societatea de Neuropatie Diabetica si Universitatea a€œLucian Blaga”, Facultatea de Medicina, Sibiu, in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, ASNER – Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostica din Romania, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Partener: Worwag Pharma GmbH&Co.KG

Articolul precedentPrimarul Capitalei, prof.univ.dr. Sorin Oprescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa
Articolul următorDr. Rodica Tanasescu: Preventia cancerului de col uterin inseamna educatie, vaccinare si screening