Numarul consumatorilor de droguri a crescut foarte mult in ultimii ani, in ciuda faptului ca autoritatile inchid magazinele care distribuie etnobotanice, potrivit unui comunicat de presa remis SanatateaTV.ro.

„Lupta impotriva consumului de droguri este o lupta continua, mai ales ca autoritatile inchid magazinele care distribuie etnobotanice, dar acestea continua sa apara. De aceea, cel mai important lucru este sa prevenim consumul. Tinerii cred ca aceste droguri legale nu sunt nocive, dar de fapt sunt ilegale, iar impactul lor asupra sanatatii este foarte grav”, a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, in cadrul primei conferinte nationale „Adictia”.

Prezent la manifestare, primarul general al Capitalei, dr. Sorin Oprescu a declarat ca va discuta cu ONG-urile, cu sprijinul Primariei, sa organizeze intalniri cu persoanele dependente. Scopul acestor intalniri este acela de a preveni transmiterea unor boli, cum ar fi HIV-ul, din cauza seringelor pe care le folosesc toxicomanii.

„Era timpul pentru o astfel de manifestare care sa reuneasca specialisti din mai multe domenii, pentru ca amploarea si gravitatea fenomenului trebuie sa ne dea tuturor de gandit si pentru ca este evident ca doar printr-un efort conjugat, multidisciplinar, putem spera sa biruim in lupta cu flagelul stupefiantelor si alcoolului. Este evident din experienta recenta ca institutiile publice din diverse domenii nu pot actiona separat, fiecare cu programele lui si ca trebuie stranse randurilepentru a putea spera ca tinerii nostrii sunt salvati din ghearele celui mai perfid dusman: adictia”, a adaugat primarul general, dr. Sorin Oprescu.