Contractul cadru a suferit in ultima perioada mici modificari, printre acestea numarandu-se si cele legate de prescritiile de medicamente. Modificarile nu sunt insa majore si pot fi considerate o revenire la normalitate, potrivit dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

a€œDin cate stiu, se refera la prescriptii in primul rand. Şi anume la prescriptia pe denumire comerciala impreuna cu prescriptia pe denumirea comuna internationala. De fapt este o revenire la normalitate consider eu. Pe de o parte, medicul este cel care isi cunoaste pacientul, stie ce probleme de sanatate, patologie asociata sau intoleranta are pacientul si atunci este firesc sa decida tipul de medicament pe care il ia pacientul. Pe de alta parte cunoaste situatia economica a pacientului sau si daca pacientul va reusi sa isi cumpere acele medicamente. Şi pentru noi o mare problema este atunci cand pacientul renunta la tratament sau il ia din doi in doi ca sa faca economie si atunci boala lui se agraveaza. Este normal ca in conditiile in care reteta este stampilata si parafata de medic acesta sa raspunda si raspunderea ar trebui sa se rasfranga si prin decizia corecta asupra tratamentului concret prescris. Sigur ca se mentine in paranteza si prescrierea pe denumire comuna internationala pentru situatiile in care farmacia nu are in momentul respectiv un anume produs si daca exista posibilitatea de inlocuire, dar in general tratamentul trebuie sa se mentina pe ceea ce prescrie medicul. Am avut, si nu o data, situatii in care pacientii au primit in luni succesive medicamente diferite, cu denumire diferita. Din pacate multi sunt varstnici, nu cunosc toate amanuntele legate de medicamentele pe care le au in mana si atunci au luat acelasi medicament de doua ori pentru ca se numea diferit. Şi am ajuns la supradozari, la interactiuni medicamentoase severe. Dar anul acesta nu este un contract cadru nou. Contractul a fost facut de la inceput pe doi ani, deci acesta modificare este minora. Nu aduce modificari importante in activitatea noastra”, a declarat dr. Rodica Tanasescu.

Desi trebuiau sa aiba o intalnire individuala cu reprezentantii Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste noua lege a sanatatii, totusi medicii de familie nu au primit nicio propunere in acest sens. Iar asta chiar daca exista o serie de propuneri de facut.

Potrivit dr. Rodica Tanasescu, a€œin primul rand trebuie sa se pozitioneze corect medicina de familie in contextul sistemului de sanatate, pentru ca medicina de familie poate rezolva foarte multe lucruri, poate rezolva nevoile de baza, nevoile nu extrem de complicate dar extrem de frecvente in randul populatiei. Daca reusim sa facem preventie si daca reusim sa rezolvam aceste nevoi uzuale de sanatate, atunci tot sistemul poate fi degrevat financiar de costuri mai mari. Dar lucrurile trebuie bine gandite, bine asezate pe hartie si mai ales respectate. Daca vom fi consultati vom dori sa avem o pozitie corecta in relatia cu celelalte segmente ale sistemului medical, sa avem un sistem centrat pe pacient si nu pe furnizori, nu pe asigurator, nu pe Casa de Asigurari, ci pe pacienti in asa fel incat sa putem sa miscam lucrurile. Daca medicina de familie ar avea sansa sa se poata dezvolta, ceea ce nu s-a intamplat in ultimii ani, atunci am putea sa rezolvam eficient si ieftin multe probleme”.