Numarul romanilor care prefera sa isi administreze singuri medicamente, fara prescriptie medicala, atunci cand sufera de o anumita afectiune, chiar si de una minora, este din ce in ce mai mare. Şi asta chiar daca automedicatia nu este recomandata.

„Automedicatia la noi este o problema serioasa pe care va trebui sa o abordam, pentru ca, in ciuda interdictiilor, pacientii nostri inghit antibiotice de la sine putere in cantitati masive, iar atunci cand vom avea nevoie de ele nu le vom mai putea folosi pentru ca vor fi ineficiente”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, in cadrul conferintei de lansare a campaniei „Sa pretuim sanatatea!”.

Pe de alta parte, ingrijorarea medicilor de familie este la fel de mare si in ceea ce priveste suplimentele de vitamine si cele alimentare. Potrivit dr. Rodica Tanasescu, acestea ar trebui sa aiba pe ambalaj un mesaj care sa il indrume pe pacient sa mearga mai intai la medicul de familie si apoi sa isi administreze aceste suplimente.

O alta problema este vaccinarea, mare parte dintre romani nefiind suficient informati in aceasta privinta. Prin urmare ar trebui actionat si in acest sens, dupa cum a atras atentia presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.