Odata cu inaintarea in varsta si ochii imbatranesc, ei absorbind mai putina lumina, iar acest lucru perturba calitatea somnului, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii.

De asemenea, pe masura ce oamenii imbatranesc au loc diferite procese naturale, cum ar ingalbenirea treptata a lentilei ochiului, adica a cristalinului si ingustarea pupilei, iar toate acestea perturba ritmul circadian si determina probleme cu somnul. Prin ritm circadian se inteleg toate acele procese fiziologice si hormonale ciclice, ce au loc in organism dimineata. Aceste procese ii pregatesc pe oameni pentru activitatile de peste zi, iar seara permitandu-i organismului sa se odihneasca si sa se refaca. Toate aceste procese fiziologice si ciclice functioneaza in parametrii optimi, doar daca organismul este expus la lumina suficienta.

Astfel, pe masura ce ochii imbatranesc, celulele retinei , responsabile de reglarea ritmului circadian primesc tot mai putina lumina. Este vorba despre lumina albastra, parte a spectrului luminos ce are un puternic impact asupra celulelor oculare. Acest fapt explica de ce persoanele in varsta sunt mai somnolente pe timpul zilei si au tendinta de a dormi putin noaptea.

Studii recente au evidentiat ca un copil de 10 ani detine o capacittae de absortie a luminii albastre de zece ori mai mare decat cea a unei persoane de 95 de ani. in jurul varstei de 45 de ani, ochii absorb doar jumatate din cantitatea de lumina albastra necesara pentru a mentine ritmul circadian in parametrii optimi.