Dr. Rodica Tanasescu: Bolile cronice netransmisibile sunt o mare povara care pot deveni o tragedie in viitor

0
317

Bolile cronice netransmisibile sunt o adevarata problema de sanatate publica. Mai mult, afectiunile cronice netransmisibile sunt si o problema financiara semnificativa atat pentru tarile in curs de dezvoltare cat si pentru statele dezvoltate din punct de vedere al costurilor.

Potrivit estimarilor Organizetiei Mondiale a Sanatatii mai mult de 60% din numarul total de 57 milioane de decese produse la nivel global in 2008 au fost cauzate de afectiunile cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, cerebrovasculare, pulmonare, diabet, obezitate si cancer).

in aceste conditii, specialistii din intreaga lume, inclusiv din Romania sustin ca preventia este cheia in reducerea numarului de decese provocate de bolile cronice netransmisibile.

„Preventia este un frumos concept si o dorinta de atins deocamdata. Este nevoie de o schimbare conceptuala foarte importanta, dar si de o legislatie care sa permita atat medicului de familie cat siu colegilor din alte specialitati sa poata diagnostica la timp, sa poata face preventie si in sensul evitarii riscurilor. Bolile cronice netransmisibile sunt o mare povara care pot deveni o tragedie in viitor atat prin mortalitate, dar si prin invaliditate si toata suferinta si complicatiile pe care le aduc aceste boli pacientilor, dar si familiilor lor. Cred ca putem cate ceva atata timp cat avem permisiunea si ragazul din punct de vedere legislativ”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei, in cadrul Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a III-a.

Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, editia a treia, s-a desfasurat in perioada 21-22 februarie 2014. Eveniment de inalta tinuta stiintifica, manifestarea a reunit peste 500 de medici din diferite specialitati si 34 de speakeri de renume ai medicinei cu scopul de a dezbate cele mai noi informatii privind managementul bolilor cronice netransmisibile.

Articolul precedentEugen Nicolaescu va demisiona de la conducerea Ministerului Sanatatii
Articolul următorAncheta ministeriala la Centrul de Transfuzii Sanguine Slatina si la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina