Dr. Raed Arafat: În acest moment, nu avem pe masă o discuție pentru un lockdown total

0
185

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat că în acest moment nu există discuții pentru un eventual lockdown total, chiar dacă în România au fost confirmate tulpinile britanică, sud-africană și braziliană a noului coronavirus, iar numărul cazurilor noi de infectare este în creștere.

”În acest moment, nu avem pe masă o discuție pentru un lockdown total”, a declarat dr. Raed Arafat la un post de televiziune.

Șeful DSU a mai spus că, în acest moment, se preferă o abordare a situației la nivelul fiecărei localități.

”În București s-a constatat incidența de peste 3 la mie și s-au luat măsurile de închidere a restaurantelor (la interior), teatrelor și cinematografelor, adică a locurilor unde există posibilitatea unui contact prelungit fără protecție. Au intrat în vigoare măsurile prevăzute în Hotărârea de Guvern. La Timișoara, incidența este aproape 7,5. E clar că rata de răspândirea este mare în zonă, ducând la o presiune mare pe sistemul sanitar, soluția fiind de carantinare a Tmișoarei și a localităților limitrofe, așa-numitele dormitoare ale Timișoarei, pentru că acolo sunt rezidenți cei care lucrează în municipiu”, a precizat șeful DSU la Antena 3.

În cee ace privește apariția celor trei tulpini ale virusului SARS-CoV-2 în România, oficialul a menționat: ”Era de așteptat. (…) Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara.Am luat măsuri pentru care am fost criticați: testele negative realizate în ultimele 72 de ore la îmbarcare în avioanele care vin din țările aflate în zonele galbene spre România. (…) Vaccinul rămâne la soluția optimă. E posibil să ajungem la alte doze de rapel, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru că apar mutații care necesită noile doze. Vaccinurile reduc șansa de a face forma gravă a bolii dar continuăm și cu măsurile de distanțare și limitare a mobilității, până vom avea un număr mai mae de persoane vaccinate. Problema este că aceste variante se răspândesc mai ușor și o persoană infectată poate infecta, la rândul ei, mai multe persoane (decât în cazul infectării cu tulpina dominantă în trecut). Asta înseamnă cazuri mai multe într-o perioadă mai mică, ceea ce duce la creșrerea presiunii pe sistemul sanitar”, a mai spus dr. Raed Arafat.

Articolul precedentOlanda: „Paşaport” digital pentru persoanele vaccinate anti-COVID -19 sau testate negativ la noul coronavirus
Articolul următorElevii peste 16 ani ar putea fi vaccinați anti-COVID cu prioritate în etapa a treia a campaniei de vaccinare