Persoanele cu diabet zaharat prezinta un grad de vindecare a leziunilor mult mai scazut comparativ cu o persoana fara aceasta afectiune, fapt care, de multe ori, ingreuneaza interventiile specialistilor, mai ales daca este vorba de o interventie chirurgicala, dupa cum sustin chiar medicii.

„Din pacate, pentru co-existenta diabetului, de foarte multe ori activitatea noastra este afectata de aceasta patologie pre-existenta a pacientilor. Ma refer in primul rand la deficitele de vindecare ale plagilor dupa interventiile chirurgicale adresate in special fracturilor pe care nu le putem evita. in al doilea rand ma refer la incidenta, din pacate, a amputatiilor pentru complicatiile infectioase ale diabetului. Şi, nu in ultimul rand, ma refer la efectele dezastruoase ale diabetului asupra tinerilor care ajung la noi cu leziuni traumatice ale aparatului locomotor si la care constatam ca se vindeca greu, ca fac o serie de complicatii care altfel nu ar fi aparut. Astfel, mai devreme sau mai tarziu, in activitatea noastra apare acel „daca n-ar fi avut diabet””, a declarat pentru www.sanatateatv.ro sef lucr. dr. Olivera Lupescu, sef Sectie Clinica Ortopedie-Traumatologie II, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti.

De altfel, diabetul, prin implicatiile lui, poate duce si la amanarea unor interventii chirurgicale si chiar la modificarea tipului acestora. Mai mult, atunci cand apar si complicatiile diabetului zaharat pot interveni chiar si interventii chirurgicale suplimentare.

Pe de alta parte, specialistii sustin ca impactul diabetului asupra persoanelor tinere este mult mai mare decat la persoanele in varsta, atat la nivel psihologic cat si in ceea ce priveste procesul de vindecare a plagilor.