Examinarea picioarelor persoanelor cu diabet si folosirea pantofilor speciali ar putea reduce numarul amputatiilor

0
426

De cele mai multe ori, complicatiile neuropatiei diabetice duc la aparitia piciorului diabetic. Netratat corespunzator,se ajungein final la amputare. Tocmai de aceea, in opinia medicului Alin Ştirban, presedintele Asociatiei Germano-Romane pentru Studiul Complicatiilor Diabetului, este importanta diagnosticarea timpurie a afectiunii.

„Orice pacient care ajunge pe mana chirurghilor este un pacient unde noi, ca si medici internisti, nu ne-am facut datoria complet. De ce trebuie sa se ajunga la picior diabetic cand noi putem sa prevenim din timp aceasta boala?”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro, dr. Alin Ştirban.

Potrivit medicului, neuropatia diabetica nu este o entitate de sine statatoare, ci este insotita si de tulburari de circulatie.

„Aceasta complexitate – tulburari de circulatie, tulburari neuropatice – duce la aparitia piciorului diabetic. De aceea este foarte important ca de indata ce avem un diagnostic de neuropatie diabetica, acesti pacienti sa fie vazuti des. Trebuie neaparat sa ne uitam la picioarele lor, si, ceva ce este foarte simplu, acesti pacienti au nevoie de pantofi corespunzatori. Este un lucru prin care putem sa prevenim foarte multe probleme, foarte multe ulcere si in final si amputatii”, a adaugat dr. Alin Ştirban.

in ceea ce priveste costurile pantofilor speciali pentru persoanele cu diabet,specialistul a sustinut ca pacientii au nevoie de ajutor din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

„Acestia sunt scumpi, nu avem cum sa ii lasam pe pacientii nostri singuri cu aceste costuri. Eu cred ca este datoria sistemului de sanatate sa creeze un sistem prin care pacientii sa fie ajutati financiar”, a declarat dr. Alin Ştirban, care a relatat ca in Germania o astfel de pereche costa in jur de 500 de euro. Mare parte din costuri sunt insa preluate in Germania de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Astfel, pacientii ajung sa plateasca doar 86 de euro din costul total al acestor pantofi speciali.

„Daca dorim intr-adevar sa facem o preventie a piciorului diabetic, preventia acesta este scumpa si cu siguranta pacientii trebuie ajutati”, a conchis dr. Alin Ştirban, primul medic roman caruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Wörwag.

Articolul precedentDr. Helga Zeller-Stefan: Si in Germania pacientii ajung prea tarziu la diabetolog
Articolul următor9 spitale din Bucuresti distribuie vouchere pentru investigatiile necesare aprobarii tratamentului fara interferon