Dr. Nicolae Banicioiu: Aproape 1000 de medicamente generice au disparut in ultimii ani

0
330

Problema accesului la medicamente a populatiei reprezinta una dintre temele dezbatute in cadrul celei de-a doua editii a International Health Forum, ce se desfasoara astazi, 15 septembrie 2015, la Bucuresti.

Prezent la eveniment, ministrul Sanastatii, dr. Nicolae Banicioiu, a subliniat faptul ca in ultima perioada au disparut de pe piata multe dintre medicamentele generice, dar si faptul ca taxa clawback nu genereaza rezultatele pe care si le-ar dori unii actori din sistem.

„Aproape 1000 de medicamente generice au disparut in ultimii ani. La fiecare aparitie a Catalogului National al preturilor la medicamentele de uz uman eliberate cu prescriptie medicala, autorizate de punere pe piata (CANAMED) apar astfel de delistari. in ceea ce priveste taxa clawback, aceasta nu functioneaza asa cum si-ar dori unii. Ar fi de bun augur o intelegere intre cele doua structuri care reprezinta piata farmaceutica, genericele si inovativele. De altfel, proiectul de lege referitor la redefinirea taxei clawback se afla in Parlament si asteapta girul dezbaterii parlamentare”, a declarat ministrul Sanastatii, dr. Nicolae Banicioiu, in cadrul deschiderii International Health Forum, editia a II-a.

Potrivit presedintelui Asociatiei Europene a Medicamentelor Generice si Biosimilare, Nick Haggar, in ultimul deceniu pretul medicamentelor generice a scazut cu peste 50%, mai exact cu 65%.

in Romania, se gasesc in farmacii medicamente cu 10-15% mai ieftine. in acest context, producatorii de medicamente sunt dispusi sa renunte la unele dintre acele medicamente ieftine tocmai pentru ca nu le aduc profit.

Potrivit unui studiu efectuat de IMS Health, lipsa medicamentelor generice ar fi dus, in anul 2014, la o plata suplimentara de peste 100 de miliarde de euro pentru sistemele de sanatate si pacienti, se arata pe site-ul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Articolul precedentMinistrul Educatiei cere inspectoratelor scolare sa aplice corect metodologia de examinare a starii de sanatate a copiilor
Articolul următorNeincrederea parintilor in vaccinuri a dus la o imunizare in scadere in Romania