Conf. dr. Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii, atenţionează asupra “creșterii alarmante” a numărului de copii cu tuse convulsivă, afirmând că în ultima lună, s-au înregistrat cazuri confirmate cât în tot anul 2019 la un loc.

Astfel, reputatul medic se arată îngrijorat de “creșterea alarmantă a copiilor cu infecție acută cu Bordetella pertussis, sau tusea convulsivă (tusea măgărească)”.

Potrivit acestuia, “în afară de faptul că este posibil să mori (1% din sugarii cu vârstă sub 2 luni vor muri dacă fac această infecție) apar accese de tuse absolut groaznice”.

Conf. dr. Mihai Craiu a dat exemplul unui copil care prezintă ochi roşii şi cearcăne ca şi cum ar fi fost lovit sau bătut, dar care prezintă astfel de semne pentru că “a tușit până a leșinat şi până i s-au spart vasele de sânge din ochi și în creier. Este o suferință inimaginabilă pentru un om obișnuit. Și durează foarte mult … chinezii au numit această boală ‘tusea de 100 de zile’ „.

În aceste condiţii, dr. Craiu a spus că nu este deloc “înţelept să refuzați vaccinul pentru pertussis”, iar în țarile UE, în SUA sau în UK, se administrează vaccinul și la femeia gravidă, în trimestrul III de sarcină, pentru ca mama să dea cei mai buni anticorpi copilului ei nenăscut, anticorpii proprii.

“În SUA ezitarea privind vaccinarea este responsabilă pentru cele peste 48.000 de cazuri de pertussis din 2012. Tragic este ca 20 de cetațeni americani, din care 15 sugari, au murit. Este cel mai negru bilanț in ultimii 70 de ani. Așa va fi si la noi dacă va continua să scadă acoperirea vaccinala DTaP a copiilor. Întrebarea nu este dacă vor fi mai multe cazuri, ci când vor fi?”, a scris Conf. dr. Mihai Craiu, pe pagina sa de Facebook.