Medici ai Clinicii de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu” Timișoara au realizat, în această săptămână, trei operații de transplant ligamentar cu țesut prelevat de la donatori decedați, material biologic asigurat de Banca de Țesuturi a Spitalului Clinic Colentina din București.

“În această perioadă, echipa de transplant a clinicii s-a aflat în permanentă legătură cu dl. Dr. Andrei Nica, coordonatorul Băncii de Țesuturi a Spitalului Clinic Colentina din București, consultându-se asupra atitudinii și procedurilor necesare pentru a putea continua activitatea de transplant și pentru a ne informa despre disponibilitatea materialului biologic din banca destinată intervențiilor chirurgicale”, au anunţat reprezentanţii Direcției Medicală a Ministerului Apărării Naționale.

Pacienții supuși intervențiilor de transplant au fost izolați și testați PCR-RT la internare.

Doi dintre pacienţi au necesitat transplantul ca reintervenție după eșecul unor reconstrucții de ligament încrucișat anterior practicate cu ceva timp în urmă, iar la al treilea s-a impus o reconstrucție multiligamentara primară a genunchiului, caz în care utilizarea unei cantități mari de țesut propriu poate induce morbiditate secundară.

Potrivit aceleiaşi surse, primii doi pacienți au beneficiat de materialul biologic provenit de la aceleași donator, maximizând astfel utilizarea țesutului pentru transplant.