Dr. Laszlo Attila: Avem peste 2 milioane de cetățeni care nu au asistență primară asigurată

0
422

Dr. Laszlo Attila, secretar Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României a declarat că la nivelul țării există un număr destul de mare de persoane care nu beneficiază de asistență medicală primară, numărul acesta riscând să crească considerabil dacă nu se vor lua măsuri urgente.

”Ultimile date de care dispun arată că avem peste 1.400 de circumscripții goale la nivel național, avem peste 2 milioane de cetățeni care nu au asistență primară asigurată. Cei mai tineri colegi sunt în județul Covasna cu media de vârstă de 55 -56 de ani și cei mai în vârstă în județul Dolj, care au trecut de 59-60 de ani. Cu alte cuvinte, într-un timp foarte scurt dacă nu găsim o rezolvare pentru acest domeniu atunci vom fi într-o situație extrem de critică și acest număr a persoanelor care nu au niciun fel de asistență medicală primară va crește”, a declarat secretarul Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.

Dr. Attila a adus în discuție și situația externărilor.

”Pe de altă parte am primit numărul cazurilor externate cu anii cu precedenți și comparația pentru anul trecut s-a făcut cu anul 2019 pentru aceeași lună, respectiv în luna ianuarie din 2021 cu datele din 2020. După un vârf de minus 71% de scădere a cazurilor externate în luna aprilie nu ne-am revenit în decembrie, numărul cazurilor externate era în continuare cu 47,7% mai mic decât în decembrie 2020. Și vorbesc nu de pacienții COVID. În ianuarie această cifră este 48.8% comparativ cu ianuarie 2020. Cu alte cuvinte, noi am limitat sau am creat condițiile de a limita accesul pacienților non-COVID la serviciile medicale. Cred că trebuie să tratăm cu maximă prioritate acest aspect mai ales în condițiile în care în 31 martie expiră termenul sistemului actual de finanțare”, a declarat dr. Laszlo Attila.

În același timp, dr. Laszlo Attila a subliniat și problema finanțării.

”Cel mai important lucru este să găsim o modalitate de finanțare sustenabilă care să acopere cheltuielile efective și care trebuie făcute conform standardelor și protocoalelor. Suntem la a treia sau a patra încercare de a cunatifica aceste cheltuieli și de a face aceste ajustări. (…) Suntem în situația în care la nivel național fondul de salarii depășește de multe ori 90% din cheltuielile unei instituții cu paturi. Pentru diagnostic, tratament, alimentație, curățenie, întreținere etc ne rămân până la 10%. Și atunci să nu ne mirăm că din când în când avem aceste probleme cu infrastructura imobiliară, cu infrastructura tehnică și altele”, a mai adăugat dr. Attila.

Un alt aspect adus în atenție a fost cel legat de paturile de ATI și personalul medical aferent.

”Ceea ce este extrem de supărător, această perioadă a mai scos la iveală încă una spect foarte negativ și aici va trebui să găsim împreună o soluție. În hârtii și raportate noi avem peste 5.000 de paturi de ATI. Cu personal avem asigurate până la 3.000 de paturi, cu indulgență, personalul necesar conform standardelor acestor paturi. Pentru că în perioada anterioară s-au eliberat autorizații sau conform cu planul de conformare pentru secții, de obicei chirurgicale, care impun existența paturilor de ATI fără a se controla dacă ele s-au și făcut sau fără a se asigura o organigramă necesară pentru a avea colegi care să asigure această facilitate. Și aceasta a dus la o situație destul de critică în luna noiembrie-decembrie când foarte mulți colegi care au lucrat în aceste secții de COVID s-au confruntat cu aceste probleme și cred că aici trebuie găsită o rezolvare foarte urgentă”, a mai adăugat dr. Laszlo Attila.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentProf. Dr. Bogdan Timar: Medicul tânăr reprezintă viitorul sistemului de sănătate
Articolul următorȘef Lucr. Dr. Beatrice Mahler: Avem nevoie de o legilație care să susțină angajarea mai ușoară a medicilor