Șef Lucr. Dr. Beatrice Mahler: Avem nevoie de o legilație care să susțină angajarea mai ușoară a medicilor

0
575

Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, manager Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală, a declarat că este nevoie în acest moment de o legislație care să permită unităților sanitare de stat să angajeze mai ușor personal medical, dar cu păstrarea transparenței, a unor criterii riguroase de selecție și cu susținerea performanței.

”Consider, în acest moment, că este extrem de important să găsim soluții practice pentru ca angajarea medicului în sistemul de sănătate public să poată fi făcută mult mai ușor. Sigur, pe criterii transparente, pe competitivitate, sigur să susținem performanța și criteriile de selecție, care să fie extrem de riguroase. Dar e nevoie, în spate, de legislație care să ne ajute să facem acest lucru”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Capitală.

Șef lucr. dr. Beatrice Mahler a dat exemplul unității sanitare pe care o conduce în ceea ce privește angajarea unui medic într-un spital public și a subliniat situația cu care se confruntă, ca manager, în ceea ce îi privește pe medicii tineri care s-au angajat în Institut în perioada pandemiei.

”În ultimii doi ani, pentru că în 2018 posturile au fost blocate în sistemul de sănătate, Institutul ”Marius Nasta” a angajat 18 medici. Dintre aceștia, 8 medici s-au angajat în perioada pandemiei. Mă văd acum pusă într-o situație extrem de fragilă pentru că am colegi tineri, medici specialiști, medici care lucrează cu pacientul COVID, care timp de aproape un an au stat și stau în continuare în echipa ”Marius Nasta”, dar la care la finalul perioadei stării de alertă, adică la o lună de la terminarea stării de alertă, voi fi nevoită să le închid contractele de muncă și să îi trec în șomaj. Pentru că în acest moment instituțiile din subordinea Ministerului Sănătății nu pot să scoată posturi la concurs pe perioadă nedeterminată pentru acești medici. Dacă cea mai scurtă perioadă de angajare durează trei luni, iar eu voi avea o lună posibilitatea să îi țin după perioada stării de alertă, sau probabil se va deschide posibilitatea de angajare a medicilor asta în condițiile în care voi avea același buget disponibil, cu siguranță colegii mei nu vor avea două luni posibilitatea să participe la examen”, a explicat managerul Institutului ”Marius Nasta”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Articolul precedentDr. Laszlo Attila: Avem peste 2 milioane de cetățeni care nu au asistență primară asigurată
Articolul următorConf.Dr. Diana Loreta Păun: Este nevoie de elaborarea unui plan național de resurse umane în domeniul medical