Dr. Kristien van Acker, D-Foot International: Nu avem dreptul doar de a accepta, trebuie sa luptam pentru a reduce amputatiile

0
6

in Romania, in fiecare zi, se fac 14 amputatii in randul persoanelor cu diabet zaharat, potrivit unui studiu efectuat de specialistii romani in domeniu timp de cinci ani si facut public in 2010. in acest context, implementarea unor masuri concrete in vederea reducerii riscului si a numarului de amputatii, minore sau majore, in randul persoanelor cu diabet zaharat este mai mult decat necesara.

Recunoasterea oficiala a profesiei de podiatru si formarea de specialisti podiatri, alaturi de abordarea interdisciplinara a piciorului diabetic, ar duce la reducerea numarului de amputatii la nivelul membrelor la persoanele cu diabet zaharat cu pana la 85%, arata datele din cea de-a VIII-a editie a Atlasului de Diabet al Federatiei Internationale de Diabet.

Romania a facut, in ultimii ani, pasi importanti in acest sens si se bucura de sprijin international.

„Sunt impresionata de ceea ce faceti aici, in Romania, de foarte multi ani si de faptul ca viziunea si scopurile dumneavoastra sunt foarte clare. Persoanele cu diabet si picior diabetic aflate la risc, daca le-am putea identifica ca societate, Romania, toata lumea, pe acelea care au risc de a dezvolta o ulceratie, atunci putem face o mare schimbare. Nu avem dreptul doar de a accepta, trebuie sa luptam. Asa ca suntem responsabili pentru a avea mai putine costuri pentru societate, costuri care pot fi folosite pentru o alta patologie, si trebuie sa crestem calitatea vietii. Sunteti pe un drum nou. Şi nu numai Romania. Ca un ambasador desemnat international, vad Romania ca pe o tara din partea de Est a Europei care sa implementeze podiatria. Deci aveti o responsabilitate mult mai mare decat credeti pentru tara voastra. Daca va functiona aici, veti fi un exemplu pentru atat de multe alte tari. Va rog, continuati! Şi noi va vom sprijini sa va aliniati conditiilor de a utiliza numele de podiatrie la toate nivelurile.”, a declarat dr. Kristien van Acker, presedinte D-Foot International, in cadrul conferintei -dezbatere Piciorul Diabetic si Amputatiile. Spune STOP! Actioneaza ACUM!”.

Potrivit presedintelui D-Foot International, la nivel global la fiecare 20 de secunde se pierde un membru undeva in lume, ca o consecinta a diabetului zaharat. Totodata, atrage atentia asupra scaderii calitatii vietii acestor pacienti si asupra unei ingrijiri integrate si a educatiei. Este nevoie ca persoana cu diabet care prezinta o ulceratie la nivelul membrelor inferioare sa stie ce trebuie sa faca, sa stie unde si cui sa se adreseze si ce facilitati are.

„Cand ai o persoana cu o ulceratie a piciorului, acest pacient trebuie sa stie unde sa mearga, unde este specialistul care ingrijeste picioarele. (…) Acest lucru nu este inca atins in tara voastra. Aceasta este o conditie a ingrijirii integrate: cum identifici specialistul in locul unde va aflati, unde sunt centrele de ingrijire ale picioarelor. Elementele acestea inca nu le aveti. Sau poate exista in privat, dar nu in structurile de baza. Oamenii gandesc sa lucreze impreuna: diabetologi, chirurgi, asistenti, podiatri in jurul pacientului. Dar trebuie sa aveti, de asemenea, echipe de preventie a piciorului: podiatri, medici generalisti care sa se ocupe de screening. (…) Avem nevoie de centre de excelenta in acest domeniu, asa cum avem nevoie de centre de excelenta in cancer. Este acelasi lucru. Dar cum sa conectam pacientii cu centrele? Ei trebuie sa stie unde sa mearga.”, a mai adaugat dr. Kristien van Acker.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii: Spitalele municipale si orasenesti urmeaza sa fie dotate cu aparatura medicala de baza
Articolul următor1500 de medici si 95 de asistenti medicali la Conferinta Nationala de Medicina Familiei, Editia a XIV-a