Dr. Florin Roșu: Suntem una dintre puținele țări în care pacienții prezintă infecții multidrog rezistente din cauza abuzului de antibiotice

0
648

Un tratament cu antibiotice se desfășoară cel puțin cinci zile, afirmă dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași, atrăgând atenția că farmaciștii nu au competența de a elibera antibiotice fără rețeta prescrisă de un medic. ”Suntem una dintre puținele țări în care pacienții prezintă infecții multidrog rezistente din cauza abuzului de antibiotice”, subliniază medicul.

”Una dintre cele mai mari erori în ceea ce se cheamă în lume medicina bazată pe dovezi este antimicrobial stewardship-ul (contracararea efectelor și faptul cel mai ingrijorator, multi-drog rezistența cu rezultatul septicemiei, așa cum era cunoscută pana acum, în momentul de față: sepsis) este eliberarea de antibiotice către populație fără consult de specialitate (și doar pentru 3 zile)”, afirmă dr. Florin Roșu.

”Voi detalia: farmaciștii nu au competența de a elibera antibiotice fără rețeta prescrisă de un medic. Un tratament cu antibiotice se desfașoară cel putin 5 zile (dacă laboratorul de analize medicale nu îți eliberează o antibiogramă, astfel încât să poți să realizezi dacă germenul – factorul etiologic – îți permite dezescaladarea”: administrarea unui antibiotic cu spectru mai restrâns decât cel inițial)”, adaugă managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Antibioticele nu se administreaza la intamplare

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași atrage atenția că „antibioticele nu se administreaza la întâmplare”.

”Au permeabilitatea lor: unele ajung în zone ale organismului unde nu există oxigen sau pătrund bariera feto-placentară, afectând ireversibil fătul, bariera hemato-encefalică, ajutând la vindecare”, explică medicul.

De asemenea, antibioticele nu se administrează în cazul unei viroze, deoarece ele combat doar bacteriile, transmite medicul.

”Sigur, există frecvent suprainfecția bacteriană în cazul unei viroze și se administrează și antibiotic. Dar asta doar când examenul clinic, analizele de laborator și radiologice o impun și sunt recomandate de medic”, afirmă managerul.

”Suntem una dintre puținele țări în care pacienții prezintă infecțoi multidrog rezistente din cauza abuzului de antibiotice”, mai transmite medicul.

Articolul precedentSCJU Ilfov: Încep lucrările pentru o nouă sală de operații chirurgicale
Articolul următorParis: Întâlnire între medicii români care profesează în Franța și o delegație condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila