Dr. Delia Mateescu: Testarea UGT1A1, relevantă în ceea ce privește medicamentele care pot afecta metabolismul bilirubinei, cu efecte potențial toxice asupra celulei nervoase

0
342
Facebook/Clubul Regal al Medicilor
Testele farmacogenetice, în general, și în oncologie, în special, au un rol important în personalizarea tratamentelor și îmbunătățirea rezultatelor; acestea vizează identificarea variantelor genetice specifice care pot influența modul în care organismul răspunde la anumite medicamente și oferă posibilitatea personalizării tratamentului în funcție de profilul genetic al pacientului, optimizarea terapiei, inclusiv prin evitarea administrării unor medicamente care ar putea fi ineficiente, utilizarea unor terapii țintite și prevenirea rezistența la anumite tratamente, inclusiv cele oncologice.

„În ansamblu, testele farmacogenetice în oncologie reprezintă o modalitate importantă de a individualiza tratamentul pentru pacienții cu cancer, având potențialul de a îmbunătăți eficacitatea terapiei și de a minimiza riscurile asociate cu tratamentele oncologice” – anunță Clubul Regal al Medicilor, cu referire la lucrarea „Valoarea testelor farmacogenetice în oncologie” prezentată de dr. Delia Mateescu, medic primar oncologie medicală, în cadrul lucrărilor Conferinței Naționale de Medicină de laborator cu abordare multidisciplinară.

Astfel, în prezentarea sa, aceasta s-a referit la tipurile de teste, particularitățile lor și la indicațiile clinice:
  •  Testarea DPYD se referă la evaluarea genelor implicate în producția dihidropirimidină dehidrogenază (DPYD), o enzimă esențială în metabolizarea unor medicamente, cum ar fi fluorouracilul și capecitabina (substanțe active utilizate în tratamentul cancerului). Testarea DPYD are rolul de a identifica anumite variații genetice care pot afecta modul în care organismul metabolizează medicamentele.
  • Evaluarea genei UGT1A1 codează o enzimă numită UDP-glucuronosiltransferaza 1A1. Această enzimă este implicată în metabolismul bilirubinei, un produs de degradare al hemoglobinei. Testarea UGT1A1 este relevantă în special în ceea ce privește medicamentele care pot afecta metabolismul bilirubinei, cu efecte potențial toxice asupra celulei nervoase.
Articolul precedent„Cancerul Colorectal. Ghid de preventie”, lansat de COPAC și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”
Articolul următorPacienții care ajung în UPU a SCJU Arad, examinați direct în Compartimentul de Radiologie și Imagistică Medicală