„Cancerul Colorectal. Ghid de preventie”, lansat de COPAC și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”

0
279

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” au lansat, luni, „Cancerul Colorectal. Ghid de preventie”, un material adresat pacienților deja diagnosticați și familiilor lor, dar și tuturor persoanelor care vor să afle mai multe despre această afecțiune.

În România se înregistrează 10 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de locuitori în rândul bărbaților și 7 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul femeilor.

Peste 13.500 de români sunt diagnosticați anual cu cancer colorectal, iar boală provoacă 7.000 de decese pe an în țara noastră.

Ghidul a fost realizat de echipa COPAC, cu ajutorul medicilor implicați în proiect, din dorința de a crește accesul la informație al populației la informație verificată și sintetizată.

„Una dintre concluziile discuțiilor echipei COPAC cu peste 40.000 de oameni din ultimii doi ani a scos la iveală faptul că oamenii au un nivel scăzut de educație medicală, nu sunt obișnuiți să se testeze preventiv, când nu au niciun semn de boală. Din acest motiv, COPAC, că organizație care reprezintă pacienții cu boli cronice, își propune să contribuie la informarea și educarea populației din România, proiectele de screening constituind un prim pas semnificativ în această direcție”, potrivit COPAC.

Ghidul are 16 pagini și a fost tipărit în 5.000 de exemplare. O parte a fost deja difuzată în cadrul evenimentelor de informare și testare pentru cancerul colorectal, iar celelalte vor fi distribuite în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” și în cabinetele medicilor de familie din program.

Informațiile cuprinse în ghid sunt structurate astfel: Ce este cancerul colorectal, Frecvența cancerului colorectal, Cauzele apariției, Semne și simptome, Cum se pune diagnosticul, Stadiile cancerului colorectal, Screeningul, Cum se tratează cancerul colorectal și Viață pacientului după vindecare.

Ghidul este realizat și lansat în cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS ÎI – București-Ilfov”.

Articolul precedentVouchere, în valoare de 10.000 lei fiecare, oferite cuplurilor sau femeilor singure de pe litoral. Află condițiile
Articolul următorDr. Delia Mateescu: Testarea UGT1A1, relevantă în ceea ce privește medicamentele care pot afecta metabolismul bilirubinei, cu efecte potențial toxice asupra celulei nervoase