Romania are nevoie de un numar cat mai mare de coordonatori de transplant in fiecare spital judetean, in felul acesta crescand rata transplanturilor in tara noastra. Aceasta este concluzia trasa in cadrul conferintei organizata cu ocazia Zilei Nationale a Transplantului, din data de 19 iunie 2012.

„Viata unui pacient care a suferit un transplant este mult mai buna. De aceea este necesar cresterea numarului de coordonatori de transplant, cel putin in fiecare spital mare, in fiecare spital judetean”, a declarat dr. Dan Luscalov, director executiv al Agentiei Nationale de Transplant.

De asemenea, in cadrul conferintei dedicate Zilei Nationale a Transplantului s-a discutat despre importanta donarii de organe si despre necesitatea transplanturilor pentru supravietuire si au fost identificate problemele cu care specialistii se confrunta atunci cand vine vorba de prelevare de organe: lipsa informatiilor, numarul mic de coordonatori de transplant, precum si situatia terapiilor de la nivelul fiecarui spital judetean.

Ziua Nationala a Transplantului 2012 a fost organizata de Fundatia pentru Transplant si Fundatia „Dan Setlacec” in cadrul Proiectului „Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe – S.P.E.R.”, s-a bucurat de sustinerea Asociatiei Romtransplant. Proiectul S.P.E.R. in domeniul transplantului de organe a inceput la data de 1 Septembrie 2010 scopul crearii unui sistem de formare profesionala specializata pentru cresterea nivelului de competenta si imbunatatirea adaptabilitatii personalului medical din domeniul transplantului.

La eveniment au participat personalitati de renume din domeniul transplantologiei, cum ar fi prof. univ. dr. Irinel Popescu, presedinte al Asociatiei Romtransplant, dr. Victor Zota, coordonator national al Agentiei Nationale de Transplant, dr. Andrei Nica, director de strategie si Management al Agentiei Nationale de Transplant, dr. Dan Luscalov, director executiv al Agentiei Nationale de Transplant, si nu in ultimul rand prof. univ. dr. Francis Delmonico, parintele transplantologiei internationale, coordonator desemnat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii in domeniul donarii de organe.