Dr. Alexandru Grigorescu: „Progresele din ultimii ani in oncologie inseamna noi premise in abordarea luptei contra cancerului”

0
65

Peste opt milioane de oameni din intreaga lume isi pierd viata din cauza cancerului in fiecare an. Pe langa impactul teribil din punct de vedere al sanatatii, consecintele afectiunilor oncologice se rasfrang si la nivel economico-social, avand in vedere ca aproximativ jumatate dintre decesele asociate cancerului se intampla prematur: se petrec la segmentul de varsta 30-69 de ani, adica in mare parte, in randul persoanelor active profesional, arata http://www.worldcancerday.org/.

Progresele inregistrate in domeniul Oncologiei in ultimii ani, insa, ofera noi sperante pacientilor cu cancer, atat din punct de vedere al prognosticului, cat si al calitatii vietii. Perfectionarea procesului de diagnosticare – diagnosticul molecular, testarile genetice, imunoterapia, terapiile tintite, individualizate, pe baza profilului genetic al tumorii, sunt noile „arme” in lupta impotriva cancerului, care pot face diferenta intre viata si moarte.

„Progresele realizate in ultimii ani in oncologie inseamna noi premise in abordarea luptei impotriva acestei maladii, noile instrumente, atat din perspectiva diagnosticului, cat si din punct de vedere terapeutic, oferind rezultate superioare in ingrijirea pacientilor. Raportat la Romania, pentru cresterea calitativa a actului medical si, implicit, pentru imbunatatirea ingrijirii pacientilor cu cancer, este nevoie si de crearea unor echipe de ingrijire si de cercetare, sub coordonarea unor experti, in vederea abordarii integrate a afectiunilor oncologice. Sustinerea inovatiei in acest domeniu presupune practic sustinerea activitatii de cercetare, care este motorul dezvoltarii”, a declarat Dr. abil. Alexandru Grigorescu, Presedinte executiv Societatea Nationala de Oncologie Medicala din Romania, in cadrul conferintei „Inovatie pentru Viata” desfasurate la Bucuresti.

Inovatia si progresele realizate in Oncologie permit noi abordari in ingrijirea pacientilor diagnosticati in stadii avansate, asa cum se intampla, deseori, de exemplu, in cazul cancerului bronhopulmonar, oferind astfel sanse mai mari pentru cresterea ratei de supravietuire.

„Progresele facute in cazul cancerului bronhopulmonar sunt dintre cele mai spectaculoase. Nu trebuie uitat ca acest tip de cancer inregistreaza mortalitatea cea mai mare dintre toate cancerele. Numai un sfert din cancerele pulmonare diagnosticate in acest moment pot beneficia de o interventie in sens curativ sa-i spunem, in sens de vindecare. Iar aceasta situatie nu e doar in tara noastra, ci peste tot in lume. Un rol important il are diagnosticul personalizat, iar in acest sens biopsia constituie un element esential. in functie de mutatia gasita, pacientului i se poate da un tratament specific, iar rezultatele sunt spectaculoase. (…) Care ar fi diferenta intre prognostic si supravietuire? Inoperabil, supravietuirea pacientilor la 5 ani cred ca era inainte cam intre 5%-15%. Acum, in momentul in care se pune problema acestor interventii care reconvertesc pacientul in stadiul chirurgical, supravietuirea este de peste 50%”, a declarat in cadrul conferintei prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedinte Societatea Romana de Pneumologie.

Pasi importanti au fost facuti si in ceea ce priveste cancerul ovarian si mamar. Potrivit dr. Catalin Costovici, Medic primar Oncologie Medicala la Centrul Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator si Medicina Preventiva al Academiei Romane, in ultimii ani s-a trecut la determinarea unor gene, care se folosesc si pentru a determina cancerele genetice, cum ar fi cele ovariene si mamare, BRCA1 si BRCA 2. Mai mult, specialistul a subliniat in cadrul conferintei ca astfel de determinari incep sa devina determinari de rutina, cel putin in centrele universitare.

Descoperiri genetice au fost facute si pentru melanomul malign, pe baza acestora initiindu-se terapii tintite, dupa cum a subliniat prof. dr. Florinel Badulescu, presedinte executiv al Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania.

Rolul inovatiei si noile etape in imunoterapie au fost subliniate de dr. Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, iar necesitatea unei legaturi stranse intre medicul specialist si anatomopatolog a fost expusa in cadrul Conferintei „Inovatie pentru Viata” de sef Lucr. dr. Florinel Pop, Medic primar Anatomie Patologica in cadrul Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Bucuresti.

La nivel mondial, cancerul este catalogat drept o problema de sanatate publica. in acest context, strategia care ar trebui sa stea la baza implementarii procedurilor, ce ar putea duce la un diagnostic precoce al cancerului, ar trebui sa tina cont de trei elemente, respectiv de existenta unei campanii publice de informare a populatiei, de investitia in dotarile tehnice si de instruirea personalului medical, potrivit prof. univ. dr. Alexandru Rafila, membru in Comitetul permanent al Biroului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

La nivelul municipiului Bucuresti, numarul de cazuri de cancer inregistrate in 2015 a scazut cu peste 50% fata de anul precedent, la 3.712, de la 7.945 in 2014.La finalul primului semestru din 2016, numarul pacientilor oncologici, aflati in evidenta specialistilor, in Bucuresti, era de 41.476, conform aceleiasi surse.

Conferinta de presa tip dezbatere „Inovatie pentru Viata” face parte dintr-un proiect derulat la nivel national in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, in contextul Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului 2017, pentru cresterea gradului de constientizare si educarea opiniei publice cu privire la impactul noilor solutii terapeutice in cresterea supravietuirii si a calitatii vietii pacientilor cu cancer si imbunatatirea controlului acestei afectiuni in Romania.

Articolul precedentOMS: La nivel mondial, 81% dintre copiii aflati la varsta scolara nu fac suficienta activitate fizica
Articolul următorStudiu: O alimentatie sanatoasa poate stimula sanatatea osoasa si preveni fracturile in cazul femeilor aflate la menopauza