Dr. Adriana Socaci: Tuberculoza rămâne o urgență mondială, chiar și în contextul pandemiei de COVID-19

0
520

Dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” Timișoara și Coordonator tehnic județean PNPSCT (Program TB), a declarat că tuberculoza (TB) continuă să rămână o urgență mondială, chiar și în noul context epidemiologic, al pandemiei de COVID-19.

”Apariția tuberculozei multi-drog rezistente, în anii ’70, a dus la declararea tuberculozei, în anul 1993, ca urgență mondială Ulterior s-au elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății Strategia DOT, Tratament Direct sub Observare. Apariția acestei forme de tuberculoză a impus implicarea altor măsuri strategice și din anul 2016 strategia actuală, Strategia END TB, care sperăm ca în anul 2035 să eliminăm tuberculoza ca problemă de sănătate publică. Dar în anul 2020,  din februarie, apare primul caz de SARS-CoV-2 și lumea este întoarsă. (…) Apoi, în 11 martie 2020 OMS anunța pandemia de COVID-19, tuberculoza rămânând, din păcate, o urgență mondială”, a declarat dr. Adriana Socaci.

În ceea ce privește atingerea țintelor strategiei în TB, atât la nivel mondial și în special la nivel național, medicul pneumolog a subliniat că este important să ne gândim la ce înseamnă serviciile centrate pe pacient, respectiv diagnostic rapid, tratament, prevenție și să nu uităm comorbiditățile, inclusiv  comorbiditatea TB-COVID-19.

”În afara pandemiei, strategia TB a prevăzut că s-ar putea realiza acest lucru dacă declinul incidenței s-ar face cu maxim 10% pe an, fiind însă și țări care ar putea să ducă la un declin cu până la 17%. Ceea ce este evident în cifre, cifre raportate de OMS, e faptul că în anul 2019 erau estimate a se diagnostica 10 milioane de cazuri, dar s-au diagnosticat cu 2,9 milioane mai puțin. În Uniunea Europeană, s-au înregistrat peste 49.000 de cazuri, România venind la contribuția notificărilor cazurilor în regiune cu peste 20%.”, a mai adăugat dr. Adriana Socaci.

Pe de altă parte, pandemia de COVID-19 a avut un impact puternic și asupra sarcinii tuberculozei, potrivit medicului pneumolog.

”STOP TB PartnerShip arăta, în mai 2020, că pot să apară 6,3 milioane de cazuri adiționale și 1,4 milioane de decese. Aceste lucruri depind de cât de accentuat a fost lockdownul de trei luni și cum s-a produs în continuare revenirea. (…) Rata de deces nu scade așa cum credem noi indiferent de acțiunile care s-au produs la timpul respectiv. OMS spune că infecția cu SARS-CoV-2 are evidente efecte negative asupra notificării cazurilor și asupra mortalității. Se apreciază că, în țările care au raportat către OMS, numărul de pacienți care au beneficiat de servicii medicale a fost redus cu 21% și s-au înregistrat peste jumătate de milion de decese în intervalul februarie –  decembrie 2020. Țările cu încărcătură mare a TB au înregistrat o scădere a notificărilor până la 42%. La nivelul României este undeva la 35%, iar la nivel de județ Timiș incidența a scăzut cu doar 17,9%. Adică,, față de anul 2019 am pierdut din diagnosticul rapid 56 de cazuri”, a mai subliniat dr. Socaci.

Dr. Adriana Socaci a făcut și un clasament al celor mai importante măsuri de implementat pentru controlul tuberculozei în România. Astfel, ar trebui să se pună accent pe resursa umană, pe infrastructură și dotare , pe finanțare și acces la diagnostic și tratament, pe măsuri de prevenție (screenig) și pe serviciile conexe privind aderența la tratament.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței online „Breaking News în TB. Pacientul cu tuberculoză în timpul pandemiei de COVID-19”, eveniment organizat în contextul Zilei mondiale a Tuberculozei.

Conferința a fost organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, fiind transmisă online de conferințe-LIVE.ro, un proiect Sănătatea Press Group.

 

 

 

Articolul precedentProf. dr. Furtunescu: Se lucrează la o nouă strategie pentru controlul tuberculozei
Articolul următorDr. Grecu: Pacienți cu simptomatologie de tuberculoză veneau la dispensar fiind descoperiți și cu COVID-19