Gripa este considerata o problema de sanatate, fie ca vorbim de Romania sau de alta tara de la nivel global. Virusul gripal este extrem de contagios si poate fi transmis de la o persoana la alta prin stranut, tuse sau prin contactul cu obiecte contaminate.

in acest sens vaccinarea impotriva virusurilor gripale este mai mult decat necesara. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea impotriva virusurilor gripale se recomanda in special copiilor, persoanelor cu varsta peste 65 de ani, personalului medico-sanitar precum si celor care ingrijesc copiii, persoanelor rezidente in institutii de ocrotire sociala, bolnavilor cronici, persoanelor cu un sistem imunitar scazut, precum si femeilor insarcinate.

in ceea ce priveste Romania, numarul celor imunizati este foarte mic. Acesta situatie este determinata fie de frica de intepatura, de o anumita psihologie potrivit careia oamenii se considera imuni in fata virusurilor, de teama efectelor secundare, fie cred ca vaccinarea antigripala este inutila.

„in sezonul 2011-20122, numarul celor imunizati a fost foarte mic. Persoanele de peste 65 de ani s-au imunizat intr-un procent de 20,9%, in timp ce personalul medico-sanitar a optat pentru vaccinarea antigripala intr-o proportie de 54,5%. Situatia este cu atat mai grava cu cat, doar 3% din populatia generala a Romaniei a facut vaccinul antigripal”, a declarat dr. Adriana Pistol, director Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in cadrul Forumului National „Stop Gripa”.

Pentru a creste numarul celor care se vaccineaza antigripal, prof. univ. dr. Miron Bogdan sustine ca este necesara educarea atat a personalului medico-sanitar cat si a populatiei generale, pentru o mai buna stare de sanatate.

Ministerul Sanatatii va incepe campania de vaccinare gratuita anuala la sfarsitul lunii octombrie 2012. in sezonul 2012-2013, Ministerul Sanatatii va utiliza un milion de doze de vaccin antigripal pentru imunizarea persoanelor cu risc crescut de imbolnavire.