Dormitul mai mult in weekend nu ajuta la recuperarea somnului pierdut in timpul saptamanii. Mai mult decat atat somnul prelungit in zilele de sambata si duminica ii face pe oameni sa fie mai adormiti in prima zi a saptamanii, informeaza www.utsouthwestern.edu.

Specialistii au ajuns la concluzia ca recuperarea somnului pierdut in timpul saptamanii nu este decat un mit. Ritmul circadian regleaza ceasul intern al corpului, iar somnul prelungit in weekend determina modificari ale acestuia. in cazul persoanelor care au dormit mai mult in zilele de sambata si duminica, problemele incep sa apara inca de duminica seara, ca urmare a modificarii ceasului circadian. Pentru acesti oameni trezirea de luni dimineata devine cu adevarat dificila.

Pentru a evita astfel de probleme, specialistii le recomanda oamenilor sa se culce devreme decat sa doarma mai mult ca de obicei. O conditie esentiala este aceea ca oamenii sa adoarma cu 8 ore inainte de ora obisnuita la care se trezesc. De asemenea, trezirea dificila de luni de dimineata este determinata si de actiuni anti-somn, cum ar fi consumul de alcool si folosirea aparatelor electronice inainte de culcare.