Doina Carmen Mazilu: Pacientul trebuie sa se simta in siguranta pe durata spitalizariisi dupa aceea

0
208

 ”Tot ce facem noi este un efort de a avea o comunicare directa cu pacientul. Pacientul sa se simta in siguranta, pacientul sa aiba o continua ingrijire pe tot parcursul spitalizarii si dupa spitalizare”, a spus Doina Carmen Mazilu, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania – filiala Bucuresti, in cadrul unui interviu in exclusivitate acordat jurnalistilor SanatateaTV.

Presedintele OAMGMAMR – filiala Bucuresti a vorbit pe larg despre implementarea Planului de ingrijiri si a Dosarului de ingrijiri, activitate de care institutia si membrii acesteia s-au ocupat in anul care tocmai se incheie. Carmen Mazilu este convinsa ca, si cu ajutorul Planului si Dosarului de ingrijiri se poate ajunge la atingerea celor mai importante obiective pe care le au Organizatia Mondiala a Sanatatii si International Council of Nurses ( Consiliul International al Asistentilor): calitate in ingrijirile de sanatate, educatie pentru sanatate, continuitatea ingrijirilor si accesibilitatea la acestea.

”Asistentii medicali si moasele trebuie sa intelega ca acesta este rolul lor, sa nu refuze din start sa inteleaga despre ce este vorba si chiar sa participe. Eu ii spun acestui plan de ingrijire pasaport profesional. O data ce tu acolo iti pui semnatura, iti pui parafa, esti si aparat dar esti si responsabil pentru toate activitatile pe care le-ai desfasurat si oricine poate sa evalueze care este rolul tau, ce ai facut tu pentru pacientul respectiv. Și atunci ii incurajam pe colegii nostrii sa fie mult mai participativi la aceste activitati. Totul se invata. Nu am inventat acum acest Plan de ingrijire si nici Dosarul de ingrijire nu este inventat acum. El se utilizeaza la nivelul intregii lumi”, a explicat Doina Carmen Mazilu.

Presedintele OAMGMAMR  a adaugat si ca este nevoie de sprijin din partea conducerii institutiilor medicale pentru implementarea cu succes a celor doua modalitati de lucru.

Ghidul pentru Planul de ingrijiri a fost elaborat deja de catre OAMGMAMR si trebuie implementat in toate spitalele din tara. Masura este ceruta de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, Planul de ingrijiri fiind unul dintre indicatorii necesari pentru acreditarea spitalelor.  Ghidul va fi aplicat in mod diferentiat, in functie de specificul fiecarei uniati sanitare in parte. Un pacient va avea astfel doua fise: o foaie de observatie si un Plan de ingrijire.

Unul dintre spitalele din Romania care a reusit sa implementeze un nou Plan de ingrijiri al pacientilor inca din luna februarie a acestui an este Spitalul Judetean ”Sfantul Ioan cel Nou” Suceava.

Anul 2020 a fost declarat de Organizatia Mondiala a Sanatatii Anul Asistentului Medical si al Moasei.

”Ei au considerat ca rolul asistentilor medicali si al moaselor este foarte important in tot sistemul de sanatate, la nivelul intregii lumi, si ca acesti profesionisti pot face diferenta in calitatea ingrijirii, in asigurarea nevoilor de sanatate, in vaccinare, si au recunoscut chiar si situatiile in care asistentul medical si moasa sunt chiar, poate, unicul furnizor de ingrijiri de sanatate din comunitatea respectiva”, a explicat Doina Carmen Mazilu.

Articolul precedentCe-ti dorescu eu tie, sistem de sanatate?
Articolul următorBaietii nascuti de mame obeze au obtinut rezultate mai slabe la testele de inteligenta decat cei nascuti de mame normoponderale – studiu