Infrastructura, tehnologii noisi acces la medicamente – asteptarile de la sistemul de Sanatate in 2020

0
349

Infrastructura, tehnologii noi si acces la medicamente. Acestea sunt principalele asteptari ale medicilor si oficialilor cu care au discutat jurnalistii SanatateaTV.ro de la sistemul de Sanatate in anul care a inceput.

”Asteptarile de la sistemul de sanatate nu trebuie sa fie asteptarile noastre, sunt asteptarile pacientilor si, in calitate de parlamentari, adica in calitate de reprezentanti ai populatiei Romaniei, trebuie sa promovam exact asteptarile pe care romanii le au: dreptul si posibilitatea de a avea acces la serviciile medicale, dreptul de a avea acces la cele mai noi si cele mai bune solutii terapeutice, indiferent ca vorbim de medicamente, vorbim de materiale sanitare sau vorbim de procedure medicale, sunt deziderate pe care, la urma urmei, si noi incercam sa le promovam. Prioritatile legislative sunt de doua categorii. Pe de-o parte crearea cadrului pentru dezvoltarea sau desfasurarea acestor asteptari. Și aici ne putem referi incepand de la bugetul Sanatatii pentru anul 2020 (…) pana la reglementari ale profesiei, pentru ca pe agenda Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor exista mai multe propuneri care vizeaza pe langa activitatea, hai sa spunem, medicilor si asistentilor medicali, activitatea altor profesii care au incidenta in domeniul Sanatatii. Și aici ma refer la psihologi, tehnicieni dentari si alte profesii”, a transmis conf. dr. Florin Buicu, presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie, Camera Deputatilor. ” Pe de alta parte vorbim de reglementari care sa vina in sprijinul celor care vor si au nevoie sa aiba acces la medicamente de orice tip”, a adaugat el.

”Cred ca in anul 2020 important este ca problemele deja identificate a fi sa spunem de o intensitate mai mare decat in restul tarilor Uniunii Europene sa inceapa a fi daca nu rezolvate integral, adresate cauzele lor astfel inat sa se reduca decalajele intre noi, intre sistemul sanitar din Romania, in esenta intre starea de sanatate din Romania si cea de la nivelul Uniunii Europene si avem un ultim exemplu raportul Comisiei Uniunii Europene si al OECD-ului unde sunt clar exprimate aceste diferente si zonele probabile in care eforturile ar trebui concentrate”, este mesajul prof. dr. Cristian Vladescu, directorul Școlii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar.

”Speram ca in 2020 sa putem sa avem medicamentele pe care le-am propus Ministerului Sanatatii ca fiind deficitare sau inexistente si foarte importante pentru tratarea unor sindroame epileptice pediatrice si a epilepsiilor la copil. Și speram ca asta sa se intample si la adulti, nu numai la copii. Speram ca chirurgia epilepsiei sa poata fi posibila si la copii in programul national, si nu numai prin eforturile noastre sustinute, ale medicilor care ne-am scolit in strainatate, prin eforturi proprii, dorim sa schimbam ceva in viata acestor pacienti. Vrem sa fim auziti si vrem sa se mobilizeze lumea pentru acest lucru. Am dori sa putem sa informam mai bine pacientii”, a declarat prof.dr. Dana Craiu, neurolog pediatru specializat in epilepsia pediatrica la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. dr. Alexandru Obregia”.

”imi doresc sa investeasca cat mai intelept in directiile coerente pentru sanatatea romanilor si sa urmareasca cat mai clar efectele acestor investitii”, a afirmat dr. Ioana Mindruta, medic primar neurolog specializat in epileptologie generala, pentru anul 2020.

Dr Raluca Mititelu, presedintele Societatii de Medicina Nucleara din Romania, isi doreste ca, in 2020, sistemul sanitar sa fie mai accesibil indiferent de zona.

”Daca ne referim din punct de vedere al proiectelor nationale ne dorim cat mai multe spitale la nivel european, ne dorim cat mai multi medici de inalta performanta care sa ramana in aceasta tara, sa ajute populatia, ne dorim echipamente la aceleasi standarde, sa avem sansa sa punem in valoare aceasta scoala absolut exceptionala de Medicina pe care o avem in Romania – de aceea valentele ei sunt recunoscute la nivel international – si sa avem posibilitatea sa facem fata tuturor provocarilor pe care aceasta meserie unica le aduce in viata – pentru ca este de departe una din cele mai frumoase meserii pe care o poti practica”. Este mesajul transmis de conf. dr. Roxana Nemes,  viitor presedinte al Societatii Romane de Pneumologie, privind asteptarile de la sistemul de Sanatate in 2020.

”Sunt asteptarile unui pneumolog, care ar trebui sa fie asteptari firesti, nu asteptari prelungite, cum se intampla, si amanate de la un an la altul. in primul rand vreau sa cred ca legea antifumat va fi completata cu interdictiile de a fuma in spatiile sociale extinsa si pentru tigarea electronica si pentru tutunul incalzit. Este absolut necesar acest gest, este facut deja de foarte multe tari si este protectiv pentru fumatorul pasiv si, nu in ultimul rand, descurajeaza debutul consumului la adolescenti sau mentinerea fumatorului pe un consum de produse aparent sanatoase, unde insa studiile stiintifice arata contrariul”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Sectiunii de Somnologie a Societatii Romane de Pneumologie, privind sistemul de Sanatate in 2020.

Articolul precedentCe-ti dorescu eu tie, sistem de sanatate?
Articolul următorBaietii nascuti de mame obeze au obtinut rezultate mai slabe la testele de inteligenta decat cei nascuti de mame normoponderale – studiu