Doar 21% dintre femeile din Europa cunosc legătura dintre alcool şi cancerul mamar, avertizează OMS

0
616

Puţin peste o cincime dintre femeile din Europa ştiu că alcoolul este un factor de risc pentru cancerul de sân, o boală care reprezintă o problemă de sănătate „majoră” în regiune, a avertizat, vineri, filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„21% dintre femeile din 14 ţări europene sunt conştiente de legătura ce există între consumul de alcool şi riscul de a dezvolta cancer mamar. Conştientizarea este încă şi mai scăzută în rândul bărbaţilor: doar 10% dintre ei cunosc această legătură”, a anunţat într-un comunicat OMS Europa, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pe „Bătrânul continent”, 600.000 de cazuri de cancer de sân au fost semnalate în 2022.

„Pentru femeile din Europa, cancerul de sân este principalul cancer cauzat de alcool, reprezentând 66% dintre toate cazurile de cancere atribuite alcoolului”, a precizat OMS Europa.

Alcoolul afectează mai ales nivelurile de estrogen, care joacă un rol în dezvoltarea multor cancere mamare.

Chiar şi un consum de alcool relativ scăzut poate contribui la creşterea acestui risc, a avertizat OMS.

„Mai mult de jumătate dintre cancerele de sân atribuite alcoolului în Europa nu se datorează unui consum excesiv de alcool şi aproximativ o treime dintre noile cazuri anuale sunt cauzate de un consum echivalent cu două mici pahare de vin pe zi”, arată sursa citată.

Aşadar, este important să se schimbe obiceiurile legate de consumul de alcool în Europa, care nu s-au modificat din 2010, graţie unor noi politici publice, a precizat OMS Europa.

Cu 2,3 milioane de cazuri în lume în 2022, cancerul de sân ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai frecvente cancere detectate, potrivit OMS.

Studiul prezentat de OMS Europa a fost realizat în Germania, Austria, Belgia, Spania, Estonia, Franţa, Irlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, Slovenia şi Suedia.

Articolul precedentCDC: Tratament preventiv împotriva bronşiolitei, eficienţă de 90% în protejarea sugarilor în faţa riscului de spitalizare
Articolul următorWorkshop-ul „Tratamentul personalizat în ureteroscopia flexibilă pentru litiaza renală”, desfășurat de SCJU Arad în parteneriat cu UMF „Carol Davila” din București