CDC: Tratament preventiv împotriva bronşiolitei, eficienţă de 90% în protejarea sugarilor în faţa riscului de spitalizare

0
617

Un tratament preventiv împotriva bronşiolitei, autorizat recent, a prezentat o eficienţă de 90% în protejarea sugarilor în faţa riscului de spitalizare în acest sezon epidemic în Statele Unite, au anunţat autorităţile americane din domeniul sănătăţii.

Tratamentul constă în injectarea unui anticorp, vizând imunizarea sugarilor împotriva virusului respirator sinciţial (VRS), responsabil pentru declanşarea bronşiolitei, informează AFP, citată de Agerpres.

Nirsevimab este recomandat din vara anului trecut în Statele Unite pentru bebeluşii mai mici de opt luni şi care trec prin primul lor sezon de expunere la VRS, dacă mamele lor nu au fost vaccinate în timpul sarcinii.

Datele publicate joi de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) sunt primele care furnizează o estimare a eficienţei acestui tratament în Statele Unite, unde VRS reprezintă principala cauză de spitalizare a sugarilor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 685 de bebeluşi între octombrie 2023 şi februarie 2024, în contextul în care un sezon epidemic întreg se întinde, în general, din octombrie până în martie, au precizat autorităţile sanitare americane.

„Rezultatele arată că Nirsevimab a avut o eficienţă de 90% în prevenirea spitalizărilor asociate cu VRS în rândul sugarilor în timpul primului lor sezon de VRS”, au transmis reprezentanţii CDC.

Ei au precizat că eficienţa Nirsevimab ar putea fi totuşi mai mică pe durata unui sezon întreg, un aspect care urmează să fie studiat în perioada următoare.

Autorităţile sanitare americane au autorizat, de asemenea, în vara anului trecut un vaccin dezvoltat de Pfizer împotriva bronşiolitei, care este administrat femeilor aflate între a 32-a şi a 36-a săptămână de sarcină, cu scopul de a îi proteja pe bebeluşii lor graţie anticorpilor transmişi de mamele lor.

Articolul precedentINSP: Sesiuni de instruire dedicate cadrelor medicale din unități sanitare cu paturi care își desfășoară activitatea în calitate de asistenți medicali și responsabili de mediu
Articolul următorDoar 21% dintre femeile din Europa cunosc legătura dintre alcool şi cancerul mamar, avertizează OMS