Doar 2% din romanii cu boala cronica de rinichi sunt diagnosticati si tratati

0
15

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Societatea Romana de Nefrologie a tras astazi un semnal de alarma asupra pericolului reprezentat de boala cronica de rinichi in randul populatiei.

a€œA avea boala cronica de rinichi din pacate, reprezinta poate cel mai important marker de prognostic negativ. Deci, dragi pacienti, ganditi-va la rinichii dumneavoastra, testati-va functia renala. Este poate cel mai important predictor de sanatate sau, dimpotriva, de boala”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, presedintele Societatii Romane de Nefrologie.

„Din cauza prevalentei mari, de 11-15%, boala cronica de rinichi este recunoscuta ca o problema de sanatate publica in majoritatea tarilor lumii”, a precizat prof. dr. Gabriel Mircescu, presedintele Comisiei de nefrologie din Ministerul Sanatatii. „Pacientii cu boala cronica de rinichi au un risc mare nu numai de a necesita tratament de substitutie a functiilor renale prin dializa sau transplant, ci si de evenimente cardio-vasculare. Acest risc poate fi redus, daca boala cronica de rinichi este diagnosticata in stadii de inceput si se aplica masuri simple de incetinire a progresiei”, a continuat domnia sa.

Ad in title

Potrivit profesorului Mircescu, in Romania, boala cronica de rinichi este frecvent ignorata: desi peste 1,8 milioane de persoane sunt raportate de medicii de familie ca avand factori de risc, numai 45.000 sunt diagnosticate de acestia ca avand boala cronica de rinichi. a€œCu alte cuvinte, din cele aproximativ doua milioane de persoane estimate a avea boala cronica de rinichi, sunt diagnosticate si tratate numai 2%. Pentru remedierea acestei situatii, o solutie ar fi ingrijirea integrata a pacientilor cu boala cronica de rinichi, in grupuri de practica medicala pluridisciplinare, care includ cabinete ale medicilor de familie, diabetologilor si nefrologilor, spitale cu sectii de nefrologie si centre de dializa sau de transplant renal”, a subliniat prof. dr. Gabriel Mircescu.

Cu doua decenii in urma, in Romania existau doar 35 de centre de dializa, toate de stat, unde erau tratati cei circa 1.200 de bolnavi. intre timp, numarul centrelor de dializa a crescut puternic, doar in ultimii opt ani fiind infiintate 80 de unitati noi.

Şi numarul total al bolnavilor aflati in tratament la sfarsitul fiecarui an a crescut continuu. Ritmul de crestere nu a fost insa constant: perioadei initiale de crestere rapida (1996-2000: +32,7%/an) i-au urmat perioade cu evolutie mai lenta (2001-2006), pentru ca ritmul sa creasca din nou la 7,8%/an in perioada 2007-2012, ca urmare a procesului de privatizare.

Anul acesta, Romania si Republica Moldova marcheaza Ziua Mondiala a Rinichiului pe 13 martie, sub sloganul „in cinstea Zilei Rinichiului, bea un pahar cu apa!”. Obiectivele acestei campanii sunt incurajarea unui comportament preventiv si a monitorizarii riscului de a dezvolta boala cronica de rinichi, precum si educarea populatiei cu privire la rolul sau esential in depistarea si reducerea riscului de boala.

Articolul precedentAu fost raportate primele protezari total endoscopice de valva aortica
Articolul următorPeste 90 de asistenti medicali au luat parte la Cursul C.O.M.B.A.T. Asist de la Craiova, 7 martie 2014