Direcția Medicală a MAPN: Chirurgie generală – secția cu cele mai bune rezultate în anul 2023 din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța

0
518
Foto: Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța

Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale informează: Secția Chirurgie generală a Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța, cu compartimentele asociate, se bucură de cele mai bune rezultate în anul 2023 din cadrul instituției de la malul mării.

Personalul secției cuprinde: cinci medici Chirurgie generală, doi medici Ortopedie, doi medici Oftalmologie, doi medici ORL, un medic Chirurgie Plastica și un medic Urologie (dintre aceștia, zece sunt medici primari), un număr de 28 asistenți medicali (10 încadrați pe Blocul Operator), 11 infirmiere, un brancardier.
Blocul Operator cuprinde șase săli de operații recent renovate (2023) cu dotări moderne. Potrivit sursei citate, în anul anterior, au fost tratați pe Secția Chirurgie generala 1617 pacienți spitalizare continua, la care se adaugă 971 tratați în Compartimentul Ortopedie, 220 în Compartimentl ORL, 304 pacienți Chirurgie Plastica, 210 Urologie, 19 Oftalmologie, la aceștia se adaugă pacienții tratați în Staționar de zi:
„Se intervine chirurgical atât pentru cazuri de urgență cât și pentru cazuri cronice acoperind o patologie variată, o mare parte a intervențiilor chirurgicale fiind minim invazive, cu creșterea numărului acestora pe măsură îmbunătățirii dotării și a competentelor medicale” – precizează Direcția Mediacală a MAPN.
În cadrul Secției Chirurgie generală se practică o paletă largă de intervenții chirurgicale: tiroidectomii totale, patologie oncologică gastrică, colo-rectală, intervenții pe ficat și pe căile biliare, patologie pancreatică, defecte parietale abdominale, intervenții chirurgicale în sfera ginecologică, varice hidrostatice etc.
În Compartimentul Ortopedie s-au efectuat următoarele intervenții: artroscopie genunchi și glezna, ligamentoplastie încrucișat anterior, mont, pseudoartroze, calus vicios, tumori osoase, protezare sold, genunchi și umar (artroplastie).
Compartimentul Oftalmologie dispune de aparatură performantă, cu ajutorul căreia se realizează:
• Chirurgia cataractei prin facoemulsificare
• Chirurgia glaucomului
• Chirurgie oculoplastica (statica palpebrala, patologie conjunctivala și a cailor lacrimale).
În Compartimentul O.R.L. s-au efectuat:
• Petrosectomie subtotala pentru un meningiom cu localizare atipica în stangă temporala
• Chirurgia prin abord extern și endoscopic a papiloamelor de sinus frontal sau frontiera-etmoidale
• Chirurgia cancerului de conduct auditiv extern cu ablația pavilionului, mastoidectomie, parotidectomie cu disecție de facial și evidare ganglionara laterocervicala
• Maxilectomie interna prin abord endoscopic pentru un papilom invertit malignizat de sinus maxilar
• Evidari ganglionare radicale sau funcționale după radioterapie pentru cancerele de cap și gât
• Abord endoscopic prin laringoscopie suspendata a laringocelului.
În Compartimentul Chirurgie Plastică s-au efectuat: reconstrucția după afecțiuni oncologice, cutanate, cap și gât, chirurgia mâinii, a sechelelor după arsuri, microchirurgie, lambouri liber transferate.
În Compartimentul Urologie s-au efectuat intervenții – deschise ( fimoză, hidrocel, varicocel, spermatocel, meatotomie uretrala), intervenții – endoscopice (rezecție endoscopica de prostata (TUR-P), rezecție endoscopica vezicala (TUR-V), fragmentarea și extragerea calculilor vezicali, uretro-cistoscopii, uretrotomie interna optica).
Activitatea Secției Chirurgie se desfășoară pe un trepied esențial – învățământ – asistenta medicala – organizare – și a cunoscut un proces constant de îmbunatățire pe toate cele trei direcții: „Experiență vasta a echipei noastre de medici se completează fericit cu profesionalismul asistenților medicali pentru a pune la dispoziție servicii la cele mai înalte standarde centrate pe pacient, recuperare rapida și confort. Încercam să cream o atmosfera calda și cât mai apropiata de “acasă” și ne dorim să le oferim un confort hotelier care să-I ajute la însănătoșirea rapida.
Țelul nostru este să ajutăm fiecare pacient astfel încât acesta să se poată reîntoarce acasă cât mai repede și în siguranță. Toate acestea sunt posibile datorita colaborării întregii echipe medicale” – precizează reprezentanții Direcției Medicale a armatei.
Articolul precedentNou acord bienal de colaborare între OMS și România
Articolul următorDr. Tudor Ciuhodaru: „Nu uitați de manevra Heimlich (salvare de la sufocare). Toți ar trebui să știm să facem asta!”