Dr. Tudor Ciuhodaru: „Nu uitați de manevra Heimlich (salvare de la sufocare). Toți ar trebui să știm să facem asta!”

0
995
Facebook/ Tudor Ciuhodaru
Un copil de un an și jumătate a murit, la începutul acestei săptămâni; micuțul a fost adus la spital în stare gravă după ce se înecase cu o bucată de măr la o grădiniță din Oradea care nu avea autorizație de funcționare. La fel ca în multe alte situații nefericite din România, după pierderea de vieți nevinovate se (re)aprind discuțiile despre măsurile care ar fi putut preveni aceste tragedii.
Astfel, cunoscutul medic Tudor Ciuhodaru, prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate a Parlamentului European, subliniază, în contextul amintit, importanța cursurilor de prim-ajutor atât la nivelul angajaților din instituțiile publice cât și la nivelul populației:
„Un copil de un an și jumătate a murit ieri după ce s-a înecat cu o bucată de măr la grădiniță. NU era singur și nu e singura viață irosită.
Nu uitați de manevra Heimlich (salvare de la sufocare). Toți ar trebui să știm să facem asta! O manevră simplă ar putea salva viața celui de lângă tine și ți-ar putea salva viața.
Până când legea Ciuhodaru (ce prevede predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile) nu e adoptată tot mai mulți români mor fără a li se aplica la timp manevra salvatoare” – avertizează specialistul în urgențe într-o postare.

Dr. Tudor Ciuhodaru: Informații esențiale și ponturi despre manevra Heimlich, pentru deblocarea căilor respiratorii

Potrivit specilistului, cunoașterea Manevrei Heimlich – metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin – implică:
A. 10 lucruri esențiale.
1. Fiți siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucția nu e completă manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni.):
  • aspirație confirmată (de martori, anturaj)
  • Nu mai poate vorbi, tuși şi respira
  • Pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior își pierde conștienta
2. Rămâneți calm dar strigați după ajutor. Ajutorul sună la 112.
3. Ridicați pacientul.
4. Plasați-vă în spatele acestuia.
5. Îmbrățișați pacientul, poziționând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneți cealaltă mână.
6. Aplicați compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţa în spate, ca şi cum ați ridica pacientul.
7. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.
8. Repetați compresiile până când pacientul reușește să expulzeze obiectul aspirat sau își pierde conștienta.
9. Dacă victima își pierde conștienta poziționați-o pe spate pe un plan dur. Începeți resuscitarea. Efectuați aceeași manevră după ce ați încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruște şi adânci în abdomenul superior poziționând mâna puternică între ombilic şi stern şi așezând cealaltă mână peste aceasta.
10. Solicitarea ajutorului medical specializat (! medic sau asistent ) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.
B. Ponturi:
1. Dacă pacientul încă poate tuși încurajați-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
2. Atenție la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat își va pierde conștienta, va cădea şi se poate lovi.
3. La gravide şi obezi aplicați compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.
4. Există şi auto Heimlich: împingeți-vă cu abdomenul superior pe o suprafață orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.
C. Atenție !!! Pentru a fi cu adevărat eficiente noțiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulțirii.
„De aceea vreau ca noțiunile de prim ajutor să fie predate în toate școlile din România. Sper să susțineți și acest demers.
Şi puțintică istorie. Doctorul Henry Heimlich a introdus această manevră încă din 1974 dar a aplicat-o prima dată cu câteva zile înainte de a împlini 96 de ani, salvând viața unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati. Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieți doar în SUA, printre care a președintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon” – precizează cunoscutul medic specialist în urgențe medicale.
Articolul precedentDirecția Medicală a MAPN: Chirurgie generală – secția cu cele mai bune rezultate în anul 2023 din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța
Articolul următorConstanța: Testări gratuite Babeș-Papanicolau – Diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin și vaccinarea împotriva HPV vă pot salva viața