Din 2015, Romania va avea specialisti in chirurgia hepato-bilio-pancreatica

0
22

incepand cu anul 2015, tara noastra va avea proprii specialisti in chirurgia Hepato-Bilio-Pancreatica (chirurgia HBP). Şi asta datorita faptului ca in 2013, la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni Bucuresti a inceput pregatirea primei serii de 30 de cursanti din toata tara in chirurgia HBP si Transplant Hepatic, ca raspuns al necesitatii dezvoltarii acestei specialitati si a colaborarii interdisciplinare in acest domeniu, potrivit unui comunicat de presa. Dupa promovarea examenului de absolvire, cursantii urmeaza sa obtina in acesta toamna atestatul de specializare.

„Trebuie sa le oferim pacientilor sansa de a fi operati de echipe special antrenate intr-un tip de patologie in care au si experienta”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, presedinte al Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatica si Transplant Hepatic.

Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec” a fost ales pentru pregatirea cursantilor prin prisma experientei remarcabile de peste 2.000 de rezectii hepatice in ultimii 20 de ani si a peste 1.000 de rezectii pancreatice in ultimii 15 ani.

Ad in title

in 2014, chirurgia HBP a insemnat pentru Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec” peste 100 de operatii de transplant hepatic, peste 100 de rezectii pancreatice, peste 200 de rezectii hepatice si peste 400 de interventii in sfera biliara – un volum operator semnificativ, care indica o nevoie reala de specialisti in HBP, se mai arata in comunicat.

Articolul precedentAcoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii
Articolul următorIn Romania, tuberculoza ramane o problema prioritara de sanatate publica