Presedintele EASD: Unde vezi diabet, vezi neuropatie diabetica

0
51

Neuropatia diabetica este cea mai comuna si frecventa complicatie a diabetului zaharat, afectand peste jumatate dintre persoanele care sufera de aceasta boala cronica. Oriunde vezi diabet, vezi neuropatie diabetica, conform prof.dr. Andrew Boulton, presedintele Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prezent la Cluj-Napoca, la invitatia Societatii de Neuropatie Diabetica.

Practic, neuropatia reprezinta distrugerea progresiva a fibrelor nervoase, afectand sistemul nervos autonom si pe cel somatic. Avand in vedere ca de multe ori aceasta complicatie ireversibila este nediagnosticata sau diagnosticata cand deja e prea tarziu, screeningul ar trebui sa inceapa cat mai devreme la persoanele cu diabet zaharat.

Neuropatia diabetica are un impact negativ asupra calitatii vietii, atat prin simptomele sale, cat si prin deficitele pe care le implica. Pe de o parte, manifestarile neuropatiei diabetice pot fi extrem de dureroase – arsura, senzatie de electrocutare, alte senzatii deranjate, care provoaca frecvent disfunctii grave fizice si psihice, precum si tulburari de somn.

Pe de alta parte, neuropatia diabetica poate fi nedureroasa, transpusa in pierderea capacitatii de a simti durerea. „Un chirurg a descris durerea ca fiind cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru omenire – doar atunci cand pierzi darul durerii iti dai seama cat este de important. Acest lucru este valabil si in cazul neuropatiei diabetice. Am intalnit cazuri de persoane care, din cauza neuropatiei diabetice aveau impresia ca picioarele lor sunt reci, au incercat sa le incalzeasca, dar au ajuns la noi cu arsuri grave, deoarece nu si-au dat seama ca, de fapt, temperatura la care le expuneau era foarte ridicata.”, a atras atentia prof.dr. Andrew Boulton.

„Am gasit obiecte in pantofii pacientilor care le-au cauzat ulceratii pentru ca ei nu au simtit ca le aveau acolo. Este extrem de important pentru persoanele cu diabet zaharat sa aiba grija de picioarele lor, sa le verifice zilnic, sa poarte incaltaminte adecvata, sa nu mearga desculte. Persoanele cu neuropatie tind sa cumpere incaltaminte mai stramta, deoarece au multi centri nervosi pierduti si au nevoie de mai multa presiune pentru a simti incaltamintea. Este recomandata o grija sporita in alegerea incaltamintei si sunt de evitat modelele cu varf ascutit”, a recomandat prof.dr. Andrew Boulton.

Educatia persoanelor care sufera de neuropatie diabetica este esentiala. „Uneori este dificil de spus unui pacient ce inseamna neuropatia diabetica, iar noi, medicii, trebuie sa le explicam in termeni simpli, prin analogii. Nu spunem ca nervii sunt morti, ci le dam ca exemplu un bec care se aprinde daca tragi de un fir, dar daca firul e stricat, ramai fara lumina. Asa trebuie inteleasa legatura dintre piciorul lor si creier, caci daca firul, adica nervul, nu functioneaza, ei nu isi pot da seama ce se intampla cu piciorul lor”, a completat prof.dr. Andrew Boulton.

Prof.dr. Andrew Boulton puncteaza: „Sustinerea familiei si a celor apropiati este extrem de importanta pentru persoana care sufera de neuropatie diabetica. S-a aratat ca neuropatia poate fi asociata destul de des cu depresia. Spre exemplu, pacientul incearca sa mearga, dar este instabil si se gandeste ca lumea poate crede ca este ametit. Dar el nu este ametit, ci pur si simplu nu mai poate merge corect din cauza ca nu mai poate simti. in acest caz, bolnavii au nevoie de intelegere si empatie pentru a putea face fata afectiunii”.

Prof.dr. Andrew Boulton a fost prezent la Cluj-Napoca, la invitatia Societatii de Neuropatie Diabetica, la Seminariile Departamentului de Neurostiinte al Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca. Evenimentul a fost coordonat stiintific de prof.dr. Dafin Muresanu si a reunit lideri de opinie europeni si romani din domeniul diabetului zaharat si neurologiei.

Presedintele Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prof.dr. Andrew Boulton, a confirmat prezenta si la Congresul National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic – Neurodiab, care se va desfasura in Bucuresti, in perioada 15-17 octombrie 2015.

Articolul precedentAcoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii
Articolul următorIn Romania, tuberculoza ramane o problema prioritara de sanatate publica