”Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu epilepsie presupune, deopotrivă, un diagnostic și un tratament corect. În ceea ce privește diagnosticarea, responsabilitatea le revine specialiștilor (…), în privința accesului la tratament responsabilitatea le revine autorităților (…), iar lupta împotriva discriminării îi revine fiecăruia dintre noi”. Este mesajul transmis de conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Ea a subliniat importanța informării corecte a publicului larg și conștientizarea în privința acestei afecțiuni.

Consilierul prezidențial a participat astăzi la Forumul de Epilepsie, organizat la Palatul Parlamentului de Societatea Română de Luptă împotriva Epilepsiei și Sănătatea Press Group.

Aproximativ 200.000 de persoane suferă de epilepsie în România, estimează specialiștii. Numărul real al persoanelor afectate nu este cunoscut însă, din cauza ratei scăzute de diagnosticare a bolii. Forumul de Epilepsie este un eveniment care va aborda problematica epilepsiei în România, în relație cu dimensiunea socială a impactului acestei boli subdiagnosticate și asociate cu un puternic fenomen de discriminare și stigmatizare.

În 7 din 10 cazuri, persoanele care au epilepsie ar putea trăi fără să aibă episoade de convulsii, dacă boala ar fi diagnosticată și tratată corespunzător, potrivit estimărilor.