Diabetul – a noua cauza de deces in randul femeilor

0
22

Cu ocazia Zilei internationale a femeii, Institutul European pentru Sanatatea Femeii (EIWF) si filiala europeana a Federatiei Internationale de Diabet (IDF) au atras atentia ca femeile reprezinta jumatate din cele 382 de milioane de persoane care sufera la nivel mondial de diabet. in randul femeilor, diabetul este a noua cauza de mortalitate la nivel global, fiind responsabil pentru 2,1 milioane de decese.

Obezitatea, fumatul si stilul de viata sedentar expun femeile riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2. Riscul creste si din cauza sperantei mai mari de viata a femeilor. Ca urmare, impactul diabetului asupra femeilor este semnificativ, in special prin complicatii precum afectiunile cardiace. in plus, cresterea obezitatii si diabetul pre-existent la femeile de varsta reproductiva contribuie la cresterea cazurilor de diabet gestational, care apare in timpul sarcinii. Netratat, acesta poate duce la complicatii care ameninta viata, precum greutatea excesiva la nastere, care face nasterea periculoasa pentru mama si copil. in 2013, aproape o cincime din sugari se nascusera din mame cu niveluri crescute ale glicemiei, un semn de diabet gestational. Desi afectiunea dispare dupa sarcina, mai mult de jumatate din femeile cu diabet gestational vor dezvolta diabet de tip 2 la 5-10 ani dupa nastere. Copiii nascuti de femei cu diabet gestational au la randul lor un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Diabetul este in prezent privit ca principalul factor de risc pentru boli cardiovasculare si accident vascular cerebral in Europa, iar rata deceselor prin boli cardiace asociate diabetului de tip 2 este cu circa 50% mai mare pentru femei decat barbati. Diabetul afecteaza in mod disporoportionat grupurile socioeconomice inferioare si persoanele varstnice – grupuri in care femeile sunt mult mai numeroase decat barbatii. Multe femei se confrunta cu obstacole serioase in accesul la preventia, diagnosticul si tratamentul diabetului. Femeile sunt si mai expuse la principalii factori de risc ai diabetului, inclusiv dieta necorespunzatoare, lipsa activitatii fizice, fumatul si consumul de alcool, se arata in comunicatul comun al EIWH si IDF.

Ad in title
Articolul precedentPrimul Abecedar de Obezitate a fost lansat
Articolul următorConducerea Spitalului pentru Copii „Marie Curie” a convocat comisia de disciplina