Cursul pentru medici C.O.M.B.A.T. 2 de la Craiova – un nou succes

0
15

Peste 200 de medici cardiologi, diabetologi, nefrologi, neurologi, internisti si medici de familie au dezbatut ultimele noutati in domeniul hipertensiunii arteriale in cadrul Cursului National de Management al Bolnavului Hipertensiv – Actualitati in Diagnostic si Tratament – C.O.M.B.A.T. 2, organizat de Societatea Romana de Hipertensiune, pe 7 martie 2014, la Hotel Plaza din Craiova.

Cursul dinamic sustinut de medici experti in hipertensiunea arteriala a oferit informatii de ultima ora cu privire la monitorizarea si evaluarea corecta a pacientului hipertensiv, pentru diagnosticarea si tratarea complicatiilor hipertensiunii arteriale, prin prezentarea si analizarea unor cazuri clinice ilustrative. Scopul manifestariieste de a favoriza schimbul de idei intre medicii implicati in managementul hipertensiunii arteriale, pentru o mai buna monitorizare a pacientului hipertensiv.

„Interesul foarte mare aratat in 2013 de medicii practicieni din Craiova pentru aceasta manifestare stiintifica ne-a determinat sa ne intoarcem in acest oras. si de aceasta data, la Craiova s-a inregistrat cea mai mare participare de medici de pana acum. Din acest motiv, le multumesc colegilor mei de breasla pentru interesul vizibil pentru educatie medicala continua, pentru mobilizare si pentru interventiile prompte”, a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

Ad in title

Cursul C.O.M.B.A.T. 2, editia Craiova, a debutat cu prezentarea a€œActualitati in diagnosticul si tratamentul HTA”, sustinuta de prof. dr. Maria Dorobantu, urmata de tema a€œComplicatiile cardiace ale HTA”, prezentata de conf. dr. Rodica Musetescu. Apoi, dupa prezentarea cazului clinic, dr. Alina Giuca, impreuna cu prof. dr. Maria Dorobantu, conf. Dr. Rodica Musetescu si dr. Roxana Darabont au dezbatut complicatiile cardiace ale hipertensiunii arteriale in cadrul unei mese rotunde.

Cea de-a doua sesiune a cursului, a€œTulburarile metabolice in hipertensiunea arteriala”, a fost deschisa cu prezentarea unui caz clinic de asist. univ. dr. Simona Georgiana Popa, care ulterior alaturi de prof. dr. Maria Mota si conf. Dr. Rodica Musetescu a discutat despre abordarea pacientului hipertensiv cu tulburari metabolice.

Sesiunea a€œMicroalbuminuria si hipertensiunea arteriala” a debutat cu o demonstratie practica privind mecanismele de aparitie si tehnica determinarii microalbuminuriei, realizata de conf. dr. Rodica Lighezan si a continuat cutema a€œSemnificatiaprognostica a microalbuminuriei”, prezentata de dr. Sorin Zaharie.

A doua parte a cursului C.O.M.B.A.T. 2 de la Craiova a inceput cu sesiunea a€œHipertensiunea arteriala la varstnic”, moderata de conf. dr. Valerica Tudorica. Dupa prezentarea cazului clinic, realizata de dr. Cristina Vaduva, a urmat o masa rotunda privind mecanismele hipertensiunii la varstnic si abordarea varstnicului hipertensiv cu comorbiditati.

a€œUrgentele hipertensive” a fost o alta sesiune dezbatuta in cadrul cursului C.O.M.B.A.T. 2, in care dr. Roxana Darabont, prof dr. Maria Dorobantu si dr. Oana Tautu au discutat despre controlul tensiunii arteriale in disectia acuta de aorta si despre edemul pulmonar acut hipertensiv, pornind de la cazul clinic prezentat de dr. Oana Tautu.

Ultima sesiune stiintifica, a€œTratamentul hipertensiunii arteriale”, a debutat cu prezentarile sustinute de prof. dr. Maria Mota si dr. Sorin Zaharie despre redefinirea tintelor terapeutice la hipertensivii diabetici si la cei cu boala cronica de rinichi. Prof. dr. Maria Dorobantu a continuat dezbaterea vorbind despre hipertensiunea rezistenta la tratament, dupa care sef lucr.dr. Roxana Darabont a inchis sesiunea discutand despre combinatiile terapeutice fixe sau flexibile in tratamentul hipertensiunii arteriale.

in paralel cu sesiunile cursului C.O.M.B.A.T. 2, dedicate in exclusivitate medicilor, a avut loc si cursul interactiv pentru asistentii medicali, COMBAT ASIST, care de asemenea s-a bucurat de un numar foarte mare de participanti.

Urmatoarele editii ale cursului C.O.M.B.A.T. 2 din acest an vor avea loc in Braila (12 aprilie), Iasi (6 iunie) si Sibiu (27 iunie).

Organizator stiintific: Societatea Romana de Hipertensiune

Management eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentPrimul Abecedar de Obezitate a fost lansat
Articolul următorConducerea Spitalului pentru Copii „Marie Curie” a convocat comisia de disciplina