Detinutii de la Penitenciarul Targu Mures, invatati ca 70% dintre cazurile de diabet pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos

0
56

Reprezentanţii Direcţiei de Sanatate Publica (DSP) Mureş le-au prezentat, vineri, deţinuţilor de la Penitenciarul Targu Mureş care este impactul diabetului asupra sanataţii şi ca prin adoptarea unui stil de viaţa sanatos 70% din cazurile de diabet pot fi prevenite sau intarziate, scrie Agerpres.
„in fiecare an, in data de 14 noiembrie, este marcata Ziua Mondiala a Diabetului, iar campania globala işi propune sa creasca gradul de conştientizare şi informare cu privire la impactul diabetului asupra sanataţii, per ansamblu, respectiv in relaţie cu rolul individului in gestionarea, ingrijirea, prevenirea bolii şi educaţia in diabet. La activitate au participat reprezentanţi din partea Direcţiei de Sanatate Publica Mureş, care au informat deţinuţii despre faptul ca prin adoptarea unui stil de viaţa sanatos, 70% din cazurile de diabet pot fi prevenite sau intarziate. Promovarea alimentaţiei sanatoase şi a activitaţii fizice fac parte din strategia globala a OMS in domeniul diabetului. Educaţia persoanelor private de libertate reprezinta o prioritate pentru Administraţia Naţionala a Penitenciarelor, prin aceasta realizandu-se pregatirea acestora pentru revenirea in societate şi creşterea şanselor de reintegrare in societate”, a anunţat, vineri, conducerea Penitenciarului Targu Mureş.
Directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Mureş, Rodica Biro, a aratat ca numarul pacienţilor cu diabet zaharat este in evoluţie crescatoare in fiecare an şi ca, faţa de anul precedent, se inregistreaza o creştere de 3,70%.
„La sfarşitul lunii septembrie a acestui an avea incluse in programul naţional 25.506 de persoane cu diabet, dintre aceştia 126 sunt copii cu diabet zaharat automonitorizat, 8.101 adulţi automonitorizaţi. Se inregistreaza o creştere de peste 3,70% creştere a numarului de pacienţi faţa de anul precedent. Din acest motiv şi cheltuielile aferente au fost in creştere. Avem 32 de pacienţi cu pompe de insulina, sumele au crescut cu 10,34% , au crescut şi sumele alocate pe testele de automonitorizare”, a declarat Rodica Biro.
Suma alocata prin CAS Mureş pentru Programul Naţional de Diabet Zaharat este acest an de 31, 3 milioane de lei, singura problema fiind lipsa de medici de specialitate diabetologi pe fondul creşterii numarului pacienţilor.

 

Articolul precedentIasi: Doi pacienti care sufereau de afectiuni oculare grave au beneficiat de cornee prelevata la inceputul acestei saptamani
Articolul următorOMS: Aproape 80% dintre adolescentii romani nu fac suficienta miscare