OMS: Aproape 80% dintre adolescentii romani nu fac suficienta miscare

0
57

Organizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma privind sedentarismul adolescentilor din intreaga lume, ce le pune in pericol sanatatea. in Romania, 72,7% dintre baieti si 86,5% dintre fete nu erau suficient de activi in 2016. Astfel, in medie, 79,5% dintre adolescenti nu se misca suficient.

Astfel, Romania sta mai rau decat Statele Unite, unde 64% dintre baieti si 81% dintre fete nu sunt suficient de activi.

La nivel regional, in Europa, 76,2% dintre baieti si 85,9% dintre fete, adica o medie de 80,9% dintre adolescenti, nu au suficienta activitate fizica.

in ceea ce priveste extremele, proportia tinerilor care nu fac suficienta activitate fizica variaza de la 66% in Bangladesh, la 94% in Coreea de Sud.

 

Sedentarismul in randul adolescentilor, in lume

 

Studiul, care se bazeaza pe date stranse de la 1,6 milioane de oameni din 146 de tari, a aratat ca peste 80% dintre adolescentii cu varste intre 11 si 17 ani nu respecta recomandarile OMS de a face cel putin o ora de activitate fizica pe zi.

”Patru din cinci adolescenti nu se bucura de beneficiile sociale, fizice si psihice ale unei activitati fizice regulate”, a atras atentia Fiona Bull, specialist in activitate fizica si sanatate si unul dintre autorii studiului.

Pe plan global, fetele sunt mai putin active decat baietii. in medie, 85% dintre fetele si 78% dintre baietii chestionati nu au reusit sa atinga perioada de activitate fizica recomandata.

Studiul a vizat elevi adolescenti, in perioada 2001-2016, iar autorii au subliniat ca nimic nu sugereaza ca situatia s-ar fi imbunatatit in ultimii trei ani.

Potrivit expertilor OMS, unul dintre factori ar putea fi faptul ca adolescentii petrec tot mai mult timp in fata ecranelor.

Articolul precedentDetinutii de la Penitenciarul Targu Mures, invatati ca 70% dintre cazurile de diabet pot fi prevenite printr-un stil de viata sanatos
Articolul următorExercitiile fizice regulate in interior sunt mai sanatoase pentru persoanele cu o serie de afectiuni, printre caresi boala pulmonara obstructiva cronica