Depresia costa Europa aproape 100 de miliarde de euro pe an

0
18

Angajatorii trebuie sa aiba o abordare mai proactiva fata de angajatii cu depresie, este una din concluziile unui raport al Kinga€™s College din Londra si London School of Economics and Political Science dat publicitatii saptamana trecuta.

Studiul, care a analizat peste 7.000 de manageri si angajati din 7 state europene, a constatat ca intre 20 si 55% din angajatii diagnosticati cu depresie din Europa se invoiesc de la lucru din cauza bolii. Femeile, persoanele divortate si angajatii cu jumatate de norma au cele mai mari „sanse” sa sufere de depresie. Este mai putin probabil ca angajatii cu studii universitare sa isi ia concediu cand sunt deprimati – iar daca o fac, ezita sa explice motivul. Raportul descopera diferente intre statele europene in ceea ce priveste depresia la locul de munca. Astfel, este mai putin probabil ca italienii sa dezvaluie un diagnostic anterior de depresie, comparativ cu britanicii sau turcii. Managerii danezi sunt mai intelegatori cu angajatii deprimati si este mai putin probabil sa-i discrimineze, fata de omologii lor din alte tari. Iar managerii din Franta si Spania sunt cei mai inclinati sa le recomande angajatilor sa solicite ajutor de specialitate daca sufera de depresie.

Potrivit autorilor studiului, managerii au un rol important in astfel de situatii, prin crearea unui mediu de lucru care sa sprijine angajatii cu depresie. Astfel, acestora le va fi mai usor sa-si discute problemele de sanatate mintala. in ciuda atentiei acordate in spatiul public bolilor mintale, autorii remarca stigmatizarea asociata in continuare depresiei si faptul ca multi angajatori inca nu abordeaza corespunzator problema.

Ad in title

De altfel, potrivit raportului, cea mai buna strategie in cazul angajatilor depresivi nu este programul flexibil sau invoirea de la lucru, deoarece nu promoveaza incluziunea sociala de care aceste persoane au nevoie. O solutie mai buna este ca managerii sa le ofere ajutor direct angajatilor suferinzi – sefii care evita sa discute aceasta problema nu fac decat sa alimenteze ignoranta asupra subiectului si fac un deserviciu atat personalului, cat si companiei.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depresia este principala cauza de dizabilitate la nivel mondial, afectand 350 de milioane de oameni. in Europa, depresia reprezinta 7,2% din povara totala a bolii: ea afecteaza 30 de milioane de cetateni ai UE si este asociata cu costuri anuale de 92 de miliarde de euro.

Articolul precedentDirectiva europeana antitutun, definitiv adoptata
Articolul următorCampania Nationala Controleaza-ti Diabetul continua cu cea de-a VI-a editie, la Galati