Decesul scriitorului rus Aleksandr Soljenitan

0
262

Scriitorul rus Aleksandr Soljenitan, 89 de ani, mare figura a disidentei sub regimul sovietic si premiu Nobel pentru literatura, a decedat in noaptea de duminica spre luni la domiciliul sau din Moscova, a anuntat agentia Itar-Tass, citandu-l pe fiul sau Stepan.

Aleksandr Soljenitan a decedat „in urma unei insuficiente cardiace acute” duminica la 23.45 ora Moscovei /19.45 GMT/, a declarat fiul sau, citat de agentie.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a exprimat condoleantele sale familiei scriitorului, a anuntat purtatoarea sa de cuvant Natalia Timakova, citata de Itar-Tass.

Aleksandr Soljenitan a devaluit lumii ororile sistemului concentrationar sovietic in operele sale „O zi din viata lui Ivan Denisovici”, „Primul cerc” si „Arhipelagul Gulag”.

Premiu Nobel pentru literatura in 1970, i s-a retras cetatenia sovietica in 1974 dupa care el a fost expulzat din URSS. El a trait dupa aceea in Germania, in Elvetia si in Statele Unite, inainte de a se intoarce in Rusia in 1994 dupa caderea URSS, aminteste AFP.

„Pana la sfarsitul vietii mele, pot spera ca materialul istoric /…/ pe care l-am strans va intra in constiintele si memoria compatriotilor mei”, a declarat el in 2007, in timp ce presedintele Vladimir Putin i-a acordat prestigiosul Premiu de Stat rus.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentViperele incep sa devina agresive
Articolul următorToxoplasmoza – Aspecte generale