Viperele incep sa devina agresive

0
263

Turistii care viziteaza Cetatea Devei si Masivul Retezat sunt atentionati asupra faptului ca viperele devin agresive in aceasta perioada a anului, in luna august ele aflandu-se in timpul sezonului de reproducere.

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Hunedoara a emis, luni, o atentionare in privinta viperelor si a solicitat spitalelor din judet sa-si refaca stocurile de ser antiviperin.

„Un barbat aflat la cules de fructe de padure in zona orasului Uricani a fost muscat, in urma cu cateva zile, de o vipera. Victima a ajuns in timp util la spitalul din Lupeni unde i s-a administrat ser antiviperin, iar acum se afla in afara oricarui pericol. Am solicitat spitalelor din judet sa detina, in permanenta, stocuri de ser antiviperin”, a declarat directorul executiv al ASP Hunedoara, dr. Dan Magheru.

Potrivit acestuia, au fost semnalate vipere pe Dealul Cetatii Deva si in zona Masivului Retezat, cazul de la Lupeni fiind singurul in care un om a fost muscat. Patru hunedoreni au fost muscati, anul trecut, de vipere in zonele Hateg si Valea Jiului, fara sa fie inregistrate decese, oamenilor fiindu-le administrat, la timp, antidotul pentru venin.

Potrivit specialistilor, viperele ataca doar daca se simt amenintate, majoritatea persoanelor muscate calcand, din greseala, peste aceste reptile.

Muscatura se resimte ca o durere acuta, fiind insotita de o tumefiere a zonei si de unul sau doua semne ale intepaturii. Victima este semiconstienta, prezinta o stare de greata, voma, are dificultati de respiratie, transpira abundent si are dureri abdominale.

Medicii recomanda persoanelor muscate de vipere sa nu faca miscari sau sa se agite pentru ca circulatia sangelui se accelereaza, iar veninul ajunge mai repede in fluxul sanguin. Este interzis consumul de alcool sau cafea. Se recomanda inlaturarea veninului din jurul muscaturii si dezinfectarea acesteia cu apa oxigenata. Victimele vor aplica o legatura elastica, tip garou, intre rana si inima, si se vor adresa urgent unui spital pentru administrarea serului antiviperin.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCampanie pentru copii cu malformatii cardiace
Articolul următorDecesul scriitorului rus Aleksandr Soljenitan