Cum reducem pofta de mancare

0
111

Un apetit ridicat poate fi cauzat de diversi factori intre care alimentele pe care le consumam, felul in care le mancam si dietele pe care alegem sa le urmam. Exista cateva metode de suprimare a apetitului in mod sanatos:

1. Cresterea consumului de proteine sau grasimi

Nu toate alimentele ne satisfac foamea in mod egal. Potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii spanioli, proteinele si grasimile sunt mai bune pentru reducerea foamei decat carbohidratii. Cercetarea arata ca proteinele si grasimile sunt esentiale pentru satisfacerea foamei si pastarea senzatiei de satietate pentru mai mult timp. intre alimentele bogate in proteine si grasimi recomandate pentru consum, de catre Ghidurile dietetice pentru americani, se numara carnea slaba, ouale, nucile, fasolea, produsele de soia, iaurtul grecesc, semintele, avocado sau branza.

2. Consumul de alimete bogate in fibre

Comparativ cu alte alimente, cele bogate in fibre sunt procesate mai greu de catre organism, fapt ce duce la pastarea senzatiei de satietate pentru mai mult timp.

Un studiu efectuat de cercetatorii britanici arata ca fibrele pot fi considerate un supresor eficient al apetitului. Mai mult de atat, dietele bogate in fibre sunt asociate si cu rate scazute ale obezitatii. intre alimentele bogate in fibre se numara cerealele integrale, fasolea, fructele, migadele sau legumele.

3. Hidratare

Potrivit mai multor studii, consumul unui pahar de apa inainte de masa reduce senzatia de foame. O alta cercetare realizata in India, privind apetitul femeilor obeze, a stabilit ca bautul zilnic a 1.5 litri de apa, timp de 8 saptamani, a contribuit la reducerea apetitului si greutatii subiectilor.

4. Consumul unei cantitati mari de alimente potrivite

Reducerea cantitatii de mancare consumata in timpul dietelor poate duce la cresterea apetitului persoanei care o urmeaza. Acest lucru poate fi insa evitat prin consumul unor cantitati mari de alimente bogate in nutrienti si energie, dar sarace in calorii, spun cercetatorii suedezi. Din aceasta categorie fac parte alimente precum fructele, legumele, fasolea si cerealele integrale.

5. Miscarea

O analiza a 20 de studii publicate anterior arata ca miscarea s-a dovedit a fi un factor eficient al suprimarii apetitului. Rezultatele cercetarii arata ca sportul stimuleaza formarea celor doi hormoni inhibitori de apetitgrelina si peptida YY. Acesti hormoni joaca un rol major in transmiterea catre creier a mesajului de satietate.

6. Reducerea stresului

Un studiu publicat de Institutul National de Sanatate din Statele Unite a asociat stresul cu dorinta crescuta de a manca si de a consuma alimente nesanatoase. Potrivit cercetarii, stresul si implicit apetitul, pot fi reduse si prin adoptarea unui stil de viata sanatos din care sa nu lipseasca somnul regulat, contactul social si alocarea de timp pentru activitati de relaxare.

Articolul precedentSfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa
Articolul următorCercetatorii au dezvoltat o metoda de distrugere a celulelor canceroase prin „infometarea” acestora