Cum reactioneaza creierul mamelor la plansul bebelusilor

0
5

Un nou studiu a analizat ce se intampla in creierul mamelor atunci cand bebelusii incep sa planga. Potrivit cercetatorilor, descoperirile ar putea ajuta la identificarea comportamentelor necorespunzatoare de ingrijire.

Echipa de cercetatori din Statele Unite si-a propus sa studieze sabloanele creierului implicate in raspunsul matern la plansetul bebelusilor. Potrivit noului studiu, atunci cand aud scancetele nou-nascutilor, in creierele mamelor se activeaza acele zone cerebrale asociate miscarii si vorbirii, iar anumite modele de reactie sunt universale.

Pentru realizarea studiului specialistii au analizat comportamentul a 684 de mame, din 11 state reprezentative pentru diversitatea culturala (Argentina, Belgia, Brazilia, Camerun, Franta, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Coreea de Sud si Statele Unite).

in prima parte a studiului, ei au monitorizat felul in care mamele si copiii au interactionat timp de o ora. in acest timp, ei au urmarit identificarea semnalelor de afectiune, distragere, ingrijire, precum hranitul si schimbatul scutecelor, dar si elementele de comunicare. Ulterior, ei au monitorizat cat de des si-au luat copiii in brate si felul in care i-au tinut.

„Dintre cinci reactii pozitive des intalnite, doua au fost realizate rapid, cu regularitate si preferate celorlalte: luatul in brate si vorbitul cu copiii”, a spus coordonatorul studiului, profesor doctor Marc Bornstein.

Potrivit acestuia, la cinci secunde dupa ce i-au auzit plangand, mamele si-au luat bebelusii in brate si au inceput sa comunice cu ei.

Coordonatorul studiului a explicat ca cercetarea „a relevat o activitate sporita in teritoriile concordante ale creierului, legate de intentia de a se misca si de a vorbi, de a procesa stimularea auditiva si de a oferi ingrijire”.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Articolul precedentDurerile de dinti: care sunt cele mai frecvente cauze si cum pot fi prevenite
Articolul următorTrei proiecte de inovatie medicala, intre care o aplicatie pentru gestionarea donatorilor de sange, premiate la Bucuresti