Cum îi afectează pe părinți dermatita atopică a copiilor?

0
13331
Atunci când un copil suferă de dermatită atopică (DA), rolul părinților depășește adesea sfera parentală obișnuită, transformându-i în cercetători dedicați ai acestei afecțiuni – informează Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
Potrivit specialiștilor, această preocupare neîncetată implică identificarea informațiilor corecte, schimb de mesaje cu familia și prietenii și adesea nopți nedormite în căutarea soluțiilor care să diminueze disconfortul copilului; toate acestea cu anumite „costuri„ precum anxietatea cu privire la viitor și presiunea asupra relațiilor personale.

Pentru a gestiona mai eficient dermatita atopică a copilului, este crucială înțelegerea cauzelor și factorilor care contribuie la această afecțiune

„Părinții sunt adesea implicați într-o luptă continuă pentru a gestiona simptomele dermatitei atopice ale copilului lor. Factorii externi precum mediul înconjurător pot declanșa simptomele, dar controlul total asupra acestor factori este dificil. Vestea bună este că, în prezent, există tratamente eficiente care pot face o diferență semnificativă în gestionarea afecțiunii” – semnalează COPAC, precizând factorii care vin în sprijinul aparținătorilor unui micuț bolnav, precum:
  • Comunicarea despre DA cu copilul – Înțelegerea dermatitei atopice poate fi dificilă pentru un copil, așa că este esențial să simplifici informațiile științifice atunci când discuți despre această afecțiune. Comunicarea deschisă cu copilul despre mâncărime, tratament și impactul asupra vieții de zi cu zi îl poate ajuta să înțeleagă mai bine și să gestioneze mai eficient dermatita atopică.
  • Colaborarea cu Medicul Dermatolog – În gestionarea dermatitei atopice, colaborarea strânsă cu medicul dermatolog este esențială. Prin comunicare sinceră și deschisă, părinții pot obține informații relevante și tratamente eficiente pentru a îmbunătăți calitatea vieții copilului lor. Este important să nu se accepte compromisuri în ceea ce privește stilul de viață și să se caute soluții personalizate pentru fiecare caz.
Pe site-ul COPAC găsiți, în cadrul Campaniei „SPUNE DA”, informații structurate în ”Ghidul de discuție între pacient și aparținători”.
Articolul precedentCapitală: Campanie de depistare a osteoporozei
Articolul următorCNAS: Task Force pentru combaterea cancerului, format din reprezentanţi ai instituţiei şi medici implicaţi în lupta cu această boală