Capitală: Campanie de depistare a osteoporozei

0
564

Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Reumatologie (SRR) au derulat, marţi, în București, o campanie de prevenție și depistare a osteoporozei.

Astfel, bucureștenii au primit informaţii esenţiale despre această patologie şi despre factorii de risc, iar medicii rezidenţi aflaţi la standul de informare au realizat o serie de teste (FRAX şi IOF) pentru depistarea riscului și au oferit recomandări trecătorilor.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană: „Osteoporoza este subdiagnosticată şi subtratată la scară largă”

„Ne bucurăm să ne putem alătura eforturilor International Osteoporosis Foundation – IOF prin marcarea acestei zile şi în România. Ne propunem să includem sănătatea oaselor şi prevenirea fracturilor pe agenda de sănătate, pentru ca aceasta să fie adusă în atenţia profesioniştilor din domeniul sănătăţii, mass-media, factorilor de decizie, pacienţilor şi mai ales în atenţia publicului larg”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog, coordonatorul Grupului de lucru pentru osteoporoză al Societăţii Române de Endocrinologie.

Factorii de risc pentru osteoporoză sunt vârsta înaintată, reducerea înălţimii, masa corporală scăzută, anumite boli (cum ar fi artrita reumatoidă), istoric familial, utilizarea pe termen lung de glucocorticoizi şi alte medicamente, fracturi osoase după căderi minore.

„Deşi este o afecţiune foarte întâlnită, în prezent, osteoporoza este subdiagnosticată şi subtratată la scară largă. La nivel mondial, milioane de oameni cu risc crescut de a avea fracturi cauzate de osteoporoză nu sunt conştienţi de boala tăcută ce stă la bază. Costul la nivel uman şi socio-economic este imens, iar impactul grav al fracturilor asupra independenţei pacienţilor este subestimat. Şi în România situaţia este similară, de aceea campaniile de conştientizare, de diagnosticare şi prevenţie sunt extrem de importante”, a explicat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Potrivit celor două societăți medicale, osteoporoza aduce o povară grea pentru persoane şi familiile lor: la femei, osteoporoza aduce mai multe zile de spitalizare decât cancerul de sân, atacul de cord, diabetul şi multe alte boli, iar la bărbaţi, riscul de fractură este cu până la 27% mai mare faţă de riscul de cancer de prostată. Fracturile vertebrale (la nivelul coloanei vertebrale) pot cauza dureri de spate, scădere în înălţime, deformare, imobilitate, număr crescut de zile de pat şi funcţie pulmonară redusă. O femeie de 65 de ani cu o fractură vertebrală are un risc 1 din 4 de a avea încă o fractură peste 5 ani. După o fractură de şold, aproximativ 60% dintre persoane afectate necesită asistenţă un an mai târziu şi 20% vor necesita îngrijiri medicale pe termen lung, iar în primul an după o fractură de şold sunt observate rate de mortalitate de până la 20-24%.

„Prevenţia osteoporozei, diagnosticul precoce şi îngrijirea adecvată, cu implicarea tuturor specialităţilor medicale necesare, sunt foarte importante. În România nu există centre specializate de tratare a pacienţilor cu osteoporoză şi cu fracturi de fragilitate. În alte ţări, unde aceste centre există, s-au constatat o iniţiere dublă a tratamentelor, o aderenţă mai mare la medicaţie şi o reducere la jumătate a ratelor de refracturare”, a precizat prof. univ. dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog.

Cuvântul în sine, „osteoporoză”, se traduce ca „os poros”. Astfel, osteoporoza este o afecţiune în care oasele devin fragile şi îşi pierd puterea pe măsură ce devin mai puţin dense şi calitatea lor este redusă. Osteoporoza este adesea numită „boala tăcută”, deoarece majoritatea oamenilor nu ştiu că au această afecţiune până când au o fractură după o cădere sau o lovitură minoră (cunoscută sub numele de fractură de fragilitate).

Prevenirea osteoporozei începe timpuriu în viaţă printr-un stil de viaţă sănătos. Masa osoasă maximă este atinsă între 25 şi 30 de ani. Deşi aproximativ 60-80% din masa osoasă maximă este determinată genetic, exerciţiul fizic şi nutriţia pentru oase sănătoase la tineri contribuie la maximizarea potenţialului genetic.

Factorii stilului de viaţă care contribuie la o bună sănătate a oaselor de-a lungul vieţii sunt exerciţiile fizice regulate folosind greutatea corporală, consumul de alimente hrănitoare şi sănătoase pentru oase, obţinerea unei cantităţi suficiente de vitamina D, menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi evitarea fumatului şi a consumului excesiv de alcool.

Ziua Mondială de conştientizare a Osteoporozei, marcată în fiecare an în luna octombrie, îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul osteoporozei şi al bolilor musculo-scheletale asociate.

Campania organizată de cele două societăţi medicale îşi propune să atragă atenţia asupra factorilor de risc, dar mai ales asupra măsurilor de prevenţie.

Articolul precedentZalău: Nou centru de promovare a sănătății inaugurat de Crucea Roșie
Articolul următorCum îi afectează pe părinți dermatita atopică a copiilor?