Bugetul alocat sanatatii pentru anul 2012 a crescut cu 13 % fata de bugetul din 2011, a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Anton Irimie.

Din acest motiv, Ministerul Sanatatii isi propune sa finalizeze Institutul Oncologic Iasi si sa continue reabilitarea unor spitale si infrastructura altor institutii sanitare.

Pe lista planurilor pentru anul 2012 se afla si reabilitarea sectiilor de obstetrica si neonatologie din tara, adica 22 de astfel de sectii. De asemenea, achizitia de ambulante si a unui elicopter intra pe lista de prioritati a Ministerului Sanatatii, mai cu seama ca pentru acestea exista deja fonduri.

Cristian Anton Irimie a mai precizat ca tot din bugetul Ministerului Sanatatii vor fi sustinute programele de sanatate de impact major, si anume programele care vizeaza SIDA, tuberculoza, dar si bolile netransmisibile precum diabetul, cancerul sau bolile cardiovasculare.

Noi statii SMURD vor fi deschise in toate judetele tarii incepand cu 2012.

Cat despre coplata, Cristian Anton Irimie a mentionat ca va fi introdusa cel mai probabil din luna martie, cand vor fi elaborate normele. „Ne gandim la o suma fixa care sa nu fie impovaratoare, care sa aiba rolul de moderator la accesarea serviciilor de sanatate. Sa-i determine pe oameni sa nu abuzeze de consultatii si internari in spitale. O treime dintre beneficiarii serviciilor de sanatate sunt scutiti de coplata, asta inseamna cam 35 % dintre asigurati”, a adaugat Cristian Anton Irimie, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.